Търсене


Витамини - видове Печат Е-мейл

ВИТАМИН А /РЕТИНОЛ/
ImageВ растенията се срещат само неговите провитамини, каротиноидите, които в черния дроб под действието на фермента каротиназа се превръщат във витамин А. Дневната нужда от витамин А за здрав възрастен човек е от 5 000 до 10 000 МЕ. Особено богати на каротини са: магданозът /26 мг %/, глухарчето /17 мг %/, цикорията /15 мг %/, морковите /8 мг %/, спанакът /6,5 мг %/, шипките /5 мг %/, червеното френско грозде, касисът, хвойната, къпината, глогът, дрянът и др.
Витамин А се натрупва в организма и излишните количества от него могат да се запазят повече от година. Витамин А осигурява нормалния растеж на организма, действа противовъзпалително на кожата и лигавицата на устната кухина, носа, храносмилателната система, половите органи и пикочния мехур. Основната роля на витамин А се заключва в стимулиране образуването на клетките и участие в химизма на зрението. Той е необходим в организма за нормалният растеж на епидермиса, на епитела на лигавиците и за нормалната функция на зрението. Той повишава съпротивляемостта на лигавиците към инфекции. Нормалното му съдържание в кръвта е 100 - 150 МЕ в 1 мл. кръв. ImageОсобено значение има за зрението - катализира реакциите за възстановяване на зрителния пигмент /родопсина/, като осигурява добро приспособяване към тъмнина и нормално зрение в здрач.
Липсата или недостигът на витамин А в храната водят до нарушаване на обменните процеси и като следствие до спиране на растежа, изтощаване, нарушение на функциите на нервната система, понижаване функциите на различните жлези, вроговяване на кожата, намаляване устойчивостта към инфекции. Една от сериозните прояви при недостиг на витамин А е хемералопията /кокоша слепота/, която се изразява в загуба на остротата на зрението, особено при здрач и тъмнина. Затова, при професии с по-голямо напрежение на очите /летци, машинисти, шофьори, словослагатели и др./ е нужна употребата на по-големи количества от този витамин.
Като лечебно средство витамин А се прилага при кожни, очни, чернодробни и инфекциозни болести, при гуша, атеросклероза и хипертония.
Показания за лечение с витамин А:
ImageОчни болести: кокоша слепота, фотофобия, стесняване на периферното зрение за синьо и жълто, сухота в очите вследствие на намаляване слъзната секреция, прексероза на роговицата и конюктивата, чести ечемици, травми и възпалителни заболявания на очите.
Кожни болести: дискератоза, ихтиоза, дифузни и локализирани хиперкератози, образуване на брадавици, комедони, акне, смущение в растежа на ноктите, травми, изгаряния и измръзвания. Инфекциозни заболявания: възпалителни процеси на дихателните, пикочните и храносмилателните пътища, упорити бронхити, белодробна туберкулоза. При бронхиална астма, сенна хрема, афтозен стоматит, гастрити с понижена секреция, язви, хронични ентерити, колити, холецистити, цистити и пиелити /профилактично против образуването на жлъчни и бъбречни камъни/. При смущения и заболявания на черния дроб: хепатопатии и цироза. Хиперфункция на щитовидната жлеза - Базедова болест. При предменструални смущения, бяло течение и профилактично при бременност и кърмене, при отслабване на обонянието, намалена устойчивост на лигавиците спрямо инфекции, при атеросклероза, за профилактика на уратната диатеза.
При деца: спиране на растежа, неправилно образуване на зъбите, целиакия, намалена съпротивляемост спрямо инфекции.
Външно: за активизиране гранулирането на раните и бързото им епителизиране.
ВИТАМИН В1 /ТИАМИН/
ImageТиаминът е коензим на кокарбоксилазата. Този витамин се среща в много растения, но най-богати са бирената мая, хлебната мая, пшеничените зародиши, оризовите трици, овесеният и елдовият булгур, фъстъците, бадемите, лешникът, зеленият грах, ореховите ядки и кестените. Дневната нужда за възрастен човек е 2 - 3 мг. Тъй като витамин В1 не се натрупва в организма, той трябва редовно да се поема с храната.
Участва в разграждането на пирогроздената киселина, която при липса на витамина води до увреждане на нервномускулния апарат. Взема участие и в обмяната на белтъците, мазнините и холестерола, във водния и солевия обмен. Витамин В1 подпомага растежа на организма, нормализира перисталтиката на стомаха и киселинността на стомашния сок, сърдечно-съдовата и нервната система, жлезите с вътрешна секреция. Недостигът на витамин В1 в храната води до непълно изгаряне на въглехидратите и до натрупване на продуктите от тяхната междинна обмяна в организма, които оказват вредно въздействие върху периферната и централната нервна система. Витамин В1 регулира нормалната дейност на нервната система, клетъчното дишане в нервните клетки, подържа нормалния тонус на стомашно-чревния канал. При продължителен недостиг може да се развие тежкото заболяване "бери-бери". Апетитът на болния рязко се влошава, храносмилането се разстройва, появяват се мускулна слабост, сърцебиене, главозамайване, периферни неврити и други болестни състояния. ImageВ клиничната практика витамин В1 се прилага при лечение на различни заболявания:
а) на нервната система: полиневрити, токсични невралгии, ишиас, радикулит, пареза, мускулни гърчове, полиомиелит
б) за регулиране обмяната на веществата при диабет и отоци
в) при бременност и кърмене, за обезболяване и ускоряване на раждането
г) при поражения на централната нервна система вследствие на травми, сътресение, при вегетативна невроза, мигрена, нарушение на вестибуларния апарат, при виене на свят, при морска и височинна болест, психози, шизофрения, депресивни състояния, астения
д) при стомашно-чревни заболявания - хронични и остри гастрити, ентерити, ентероколити, стомашни и чревни атонии, атоничен запек, язвена болест, загуба на апетит и други
е) на сърдечно-съдовата система - миокардит, инфекциозни поражения на сърдечния мускул, при състояния на декомпенсация в трите стадия, при резистентност към дигиталис, трептене на предсърдията, сърдечно - съдови неврози, съпровождани с тахикардия и миастения
ж) при други заболявания: подагра, кожни екземи, невродермити, oчни заболявания, в хирургията и акушерството 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish