Търсене


Витамини - видове Печат Е-мейл

ВИТАМИН В2 /РИБОФЛАВИН/
ImageВитамин В2 в организма влиза в състава на редица флавинови ензими във фосфорилирана форма. Съдържа се в хлебната мая, в бирената мая, житните и ръжените кълнове, в соевото брашно, в граха, в боба и лещата, спанака, доматите, в бадемите, в лешниците, в орехите, в семената на горските плодове, елдовия булгур, пшеничения хляб, кравето мляко и др.
Витамин В2 участва в окислително-възстановителните процеси, в изграждането на белтъците, в междинната обмяна на въглехидратите, на биопигментните и на други вещества. Подпомага усвояването и изграждането на мазнините. Той е необходим за нормалното функциониране на черния дроб и стомаха, участва в кръвотворния процес, влияе на растежа и развитието на плода, нормализира зрението и предпазва очите от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Минимално необходимото дневно количество и около 2 мг.
При недостиг на витамин В2 у човека се възпаляват устните, лигавицата на устата, езика, който става пурпурно червен и отича, появяват се пукнатини и язвички в ъглите на устата. Възниква дерматит на лицето и гърдите, възпаление на конюнктивата и роговицата, съпроводено със сълзене, парене и страх от светлина. Появяват се хронични ентерити, смущения в резорбцията на мазнините, вторична анемия, алергични състояния /сенна хрема, бронхиална астма/, полиневрити, паркинсонизъм и сърдечна недостатъчност. Наблюдава се загуба на апетита, главоболие, рязко намаляване на работоспособността. Като лечебно средство витамин В2 се прилага при някои заболявания на храносмилателната система, стоматити, заболявания на сърцето, ендокринната система, при кожни дерматити, очни заболявания /конюктивит, ирит, акомодационни смущения и блефороспазъм/, при инфекциозни болести и в акушерската практика. Употребява се също при лошо наддаване на деца, алергия и бронхиална астма.
ВИТАМИН В3 /ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА/
ImageВитамин В3 е необходим за нормалната обмяна на веществата, влияе на окислителните процеси, спомага за растежа на епидермалната тъкан. Най-високо е съдържанието му в бирената и хлебната мая, люспите на ориза, орехите, бобовите растения, картофите и зърнените продукти, млякото. Приблизителната дневна нужда за човека от пантотенова киселина е 10 - 50 мг. Тя е необходима за нормалното изграждане на лигавиците, кожата и космите.
Недостигът на витамин В3 в период на бременност, може да доведе до преждевременно раждане, нарушение в развитието на плода. Получава се смущение в обмяната на веществата, увреждане на епитела, намаляване резистентността на лигавиците спрямо инфекции.
Използва се за лечение на възпаления и дегенеративни изменения на лигавицата на дихателните пътища /ринити, катари, бронхити, астма/, на стомашно-чревния канал /възпаления, смущения в резорбцията, инфекциозен хепатит/, при кожни болести, алергични дерматити, херпес, пърхот, себорея, рани, смущения в растежа на косата /косопад/, възпалителни заболявания на лигавицата на устата.
ВИТАМИН В6 /ПИРИДОКСИН/
Пиридоксинът се съдържа в малки количества в растенията /бобови, житни, зеленчуци и плодове и др./. Среща се в бирените дрожди, пшеницата, ечемикът, овесеното брашно, просото, царевицата, соята, ориза, грахът, фасулът, в семената на горските плодове. В големи количества се открива в бананите.
Витамин В6 изпълнява изключително важни биологични функции. Той се приближава по действие до витамин В2 и никотиновата киселина. Регулира функциите на нервната система /нервно-мускулния метаболизъм/ и метаболизма в черния дроб. При диабет намалява кръвната захар чрез активиране на инсулина. Участва в регулирането на белтъчната и мастната обмяна. Активира превръщането на белтъците в мазнини, регулира обмяната на холестерола и на колагена и съдейства активно за процесите на кръвообразуването, развитието на естествен имунитет спрямо някои болести, а също така влияе на жлъчната и киселиннообразуващата функция на стомаха.
Недостигът на витамин В6 при кърмачета предизвиква конвулсивни припадъци и хипохромна анемия. При възрастни се наблюдават загуба на апетит, гадене, сънливост, повишена раздразнителност и психични реакции, сух дерматит на лицето, главата, шията, гърдите, възпаление на устните, езика, конюнктивата. Този витамин успешно се използва при лекуването на атеросклероза, болести на черния дроб, бъбреците и стомаха, туберкулоза, малокръвие, заболявания на нервната система и някои интоксикации.
Прилага се за лечение на постенцефалитен паркинсонизъм, енцефалити от различен произход, склероза с различна етиология, тремор, гърчове, някои форми на епилепсия и други заболявания.
ВИТАМИН Н /БИОТИН, ВИТАМИН В7/.
Този витамин се намира в граха, соята, чушките, цветното зеле, лука, гъбите, пшеничните зърна, орехите, спанакът, доматите, и в много други продукти.
Минималната нужда от него не надвишава 1 мг.
Биотинът участвува в обмяната на веществата и очевидно играе особена роля в обменните процеси на човешката кожа. Недостатъчното внасяне на витамин Н в организма се изразява с появата на поражения на кожата /сухота, люсповидно лющене на епидермиса/, себорея и опадане на космите, екземи, псориазис, фурункулоза и фоликулити. Появява се мускулна слабост, отпадналост, сънливост, загуба на апетит, намаляване броя на червените кръвни клетки, нарастване концентрацията на жлъчни пигменти и холестерол в кръвта. При малките деца, когато биотинът е недостатъчен, се развива възпаление на кожата с белене и сива пигментация на шията, ръцете и краката, изостряне на кожната чувствителност, възпаление на езика, гадене, подтиснатост, анемия и холестеринемия.
Прилага се за лечение на свръхчувствителност към белтъчини, локализиран дерматит при кърмачета, млечен струпей, глутеален еритем, себорея, акне, анемия, хронични стомашни смущения с облагане на езика. Лечебната дозировка е 10 - 20 мг дневно за възрастни и 5 - 10 мг за деца. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish