Търсене


Вегетарианството - начин за детоксикация на организма Печат Е-мейл

Под детоксикация в миналото се разбираше възможността за освобождаване от зависимостта от алкохол и употреба на наркотици. В днешно време терминът придоби по-широко значение и се използва като възможност за постигане на по-добро ниво на здраве чрез очистване на тялото от кофеин, никотин, замърсители на околната среда, както и от образуваните при консумация на месо, риба, яйца и някои други храни токсични вещества.
Ние живеем в среда изпълнена с химикали, токсини и пестициди и няма как да избегнем контакта с тях. Много от тези вещества са свързани с т.нар. болести на цивилизацията, като например туморните и сърдечно – съдовите заболявания, хипертонията и високите нива на холестерол в кръвта, артрити и алергии и много други.
Честите настинки, вирусните инфекции, стомашно – чревните и кожни заболявания, както и преумората са белези за претоварване на организма с токсини, които не могат да бъдат отстранени от иначе съвършенните органи, като черен дроб, бъбреци, бял дроб, кожа, храносмилателна и имунна системи. При детоксикацията на организма се премахва основната причина за претоварване на тези очистващи системи и им се дава възможност да функционират оптимално. Препоръчва се тя да се прави поне при всяка смяна на сезоните за 14-21 дни (за промяна на химичния състав на тялото са необходими най-малко 21 дни), като включва избягване употребата на захар, кофеин, никотин, алкохол, лекарствени средства и консумация на пресни, пълноценни храни и преварена (дестилирана) вода. Добре е също включването на гимнастика, масаж, сауна и ексфолииране на кожата на цялото тяло.
При изпълнение на програмата за детоксикация може да се водите от следните препоръки:
- консумирайте по-малко мляко и млечни произведения (особено сирене), както и други ферментативни храни;
- яжте в изобилие плодове и зеленчуци;
- пийте повече течности (дестилирана вода или прясно изцедени сокове);
- пийте билкови чайове и особено тези съдържащи копър, евкалипт, мента, които отстраняват слузта от организма, засилват отделянето на урина и подобряват дейността на стомашно-чревния тракт;
- ако имате запек може да използвате слаби лаксативни средства или да правите клизми с билкови отвари;
- ако имате възможност вземете гореща вана или сауна, които спомагат за отделянето на токсините от тялото;
- правете релаксиращи упражнения или медитирайте поне 10-15 минути дневно.
Трябва да знаете, че при детоксикацията е възможно да получите някои неприятни странични реакции, познати като лечебна криза. Към тях се отнасят грипоподобни симптоми, главоболие, акне или други кожни обриви, храносмилателни смущения, изпотяване. Тежестта им зависи от това доколко тялото ви е обременено с токсини, както и от чувствителността на му на настъпващите в него промени. Лечебната криза е показател за ефективност на провежданата детоксикация.
Детоксикацията трябва да се изпълнява с внимание и под контрол на лекар при бременни, след преболедуване от тежки заболявания, довели до изтощение на организма, при хора с предстояща оперативна интервенция, с хронични заболявания или такива с променливо ниво на кръвната захар. При тези групи детоксикацията води до нов допълнителен стрес на организма.
Един постоянен начин за детоксикация на организма, който предотвратява постъпването на токсини чрез храната е вегетарианството. Той е лесен за изпълнение и би могъл да се превърне в начин на живот за много хора, съгласни да се откажат от консумацията на месо, а също така и на яйца, които са източник на токсични вещества в резултат от гниенето им в стомашно-чревния тракт и претоварването на отделителната система. За токсините съдържащи се в месото сме писали в брой 1 на списанието. Вегетарианската диета е безвредна за хора с хронични заболявания и особено при бъбречни и чернодробни болести, тъй като се облекчава дейността на тези органи. Този начин на хранене е подходящ и за бременни, кърмачки и дори за деца. Чрез вегетарианството се засилват процесите на елиминиране на токсините през отделителните органи, белия дроб и кожата. Детоксикацията е толкова изразена, че е възможно дори излекуване на някои заболявания (хронично главоболие, хипертония, атеросклероза на съдовете, диабет и др.) и предпазване от появата им при здрави хора. Редица проучвания показват възможността на вегетарианската диета да предотврати развитието на туморни заболявания чрез пречистване на тялото от токсините преди те да са имали възможност да окажат своя неблагоприятен ефект.
Още древните египтяни са установили, че гнилостните процеси в стомашно-чревния тракт са основна причина за заболяванията. Редица проучвания доказват, че 90-99 % от заболяванията започват от червата. Затова трябва да поддържаме добра перисталтика с отделяне на изпражнения поне един път дневно. В противен случай натрупаните токсини се резорбират през стените на червата, кумулират в организма и водят до поява на различни заболявания.
Ние поглъщаме храна, която се преработва и усвоява от организма, като излишното се отстранява чрез стомашно-чревния тракт, черния дроб, бъбреците, белия дроб и кожата. За да работят добре тези органи, организмът трябва да има големи енергетични възможности, тъй като за отстраняване на токсините образувани при преработването на храната е необходима енергия. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish