Търсене


Папая Печат Е-мейл

ImageКарика папая ( Papaya ) е двудомно дърво от сем.Папаеви, чието стъбло достига на височина до 10 м. Култивира се в тропиците. Дървото расте извънредно бързо и 2 години след посаждането му започва да дава плодове, подобни на пъпеш, с тегло 4—5 кг.
Зрялата папая е плод и се консумира като десерт, полята леко с лимонов сок или в състава на различни плодови салати, недозрялата е зеленчук и се използва като съставка на зеленчукови Imageсалати и гарнитури (например към риба, приготвена на грил). А изсушените и счукани зърна на папаята са чудесна подправка, която се добавя в сосове и винегрети.
За приготвяне на папая се използва млечният сок, който изтича от незрелите плодове и се втвърдява няколко минути след изтичането. Млечният сок се съдържа и в останалите части на растението.
Главна действаща съставка е ензимът папаин, който разгражда белтъчините и подпомага храносмилането.Image В него се съдържат голямо количество захари, провитамин А и др.
Папаята се среща на пазара във вид на белезникави кристали, смесени с голямо количество готварска сол.
Половин час преди да се сготви, месото се поръсва с папаиновите кристали и с това времетраенето на варенето се намалява значително. Същевременно месото става сочно и крехко.Папая се използва и за избистряне на бира.
В медицината се прилага при алергии, рани от изгаряне, възпаление на средно ухо и др.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish