Търсене


Извара Печат Е-мейл

ImageИзварата е ценна диетична храна, богата на белтъчини и бедна на мазнини. Съдържа в големи количества фосфорни и калциеви соли. Също и метионин - аминокиселина, необходима за работата на черния дроб. Поради това се препоръчва като съществен съставен компонент в различни диети, особено за пациенти с жлъчни и чернодробни заболявания.
Производството на изварата се заключава в подквасване на млякото с млечнокисели бактерии и отделяне на суроватката с цел да се получи концентриран белтъчен продукт. Според начина на съсирване на млякото се различава киселинна или сирищна извара от обезмаслено или пълномаслено Imageмляко. В домашни условия извара може да се получи чрез подквасване с кисело мляко, преди още прясното мляко да е кипнало.
Изварата подлежи на лесно разваляне и затова трябва да се консумира за 12 часа, ако не е съхранявана в хладилник, или за 36 часа, ако е съхранявана в хладилник.
Високото съдържание на пълноценни белтъци прави изварата продукт с висока хранителна стойност. В диетичното хранене намира приложение безсолната прясна извара, получена от обезмаслено мляко. Тя е особено полезна при заболявания на черния дроб, сърдечно-съдовата система, костите и др., при атеросклероза, туберкулоза на белите дробове (поради високо съдържание на Imageкалций), затлъстяване и др.
Изварата е подходящ продукт за провеждане „дни на разтоварване" обмяната на веществата. В определен ден от седмицата се приемат 500 - 600 г безсолна и обезмаслена извара със 150 г мед или захар, разпределени на 5 равни порции за денят. По този начин затлъстелите могат да загубят 2 - 3 кг от теглото си. С извара могат да се приготвят разнообразни ястия, пудинги, суфлета, банички, сладкиши.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish