Търсене


Ементал Печат Е-мейл

Image Ементал е класическо швейцарско сирене с големи шупли, мек лешников вкус и наситен жълт цвят. Традиционно се произвежда в централните кантони на Швейцария, като за суровина се използва непастьоризирано краве мляко. Зрее в пещери, което му придава възхитителен рустикален вкус. Питите швейцарски Ементал тежат над 70 кг, а формата им може да бъде кръгла или овална.
Смята се, че Ементал е едно от най-трудните за производство сирена заради сложния ферментационен процес, при който се образуват специфичните за Imageсиренето дупки. Големината им варира от череша до орех, но тя не е ясно изразен критерий за качеството на сиренето. По-вероятно е обаче Ементал с по-големи и продълговати дупки да е с по-мек вкус, а такъв с по-малки и кръгли дупки да има по-силен и пикантен вкус.
Ементал има твърда и тънка бледожълта кора.
Вътрешността му е наситено жълта. Ароматът е сладък с нюанси на прясно окосено сено. Вкусът е силен и плодов, без нотка киселинност.
Ементалът от пастьоризирано мляко зрее по-малко и има по-мек аромат. ImageТипичен за всеки Ементал от сурово мляко е вкусът на ядки, който е все по-интензивен при по-зрелите сирена. Мек до сладникаво-орехов е ароматът при по-младите сирена, силен до пикантен – при сирената, чието зреене е продължило 4 -5 месеца.
Kонсумира се в сандвичи, салати, разтопен – в огретени и фондю.
Комбинира се добре със сухо Розе и Шираз.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish