Търсене


Основни видове коктейли Печат Е-мейл

Видове безалкохолни коктейли

ImageМлечни В тях основна съставка е млякото, прясно или кисело, с добавка на плодови или зеленчукови сокове, подправки, ароматизатори, ядки и др. Приготвят се с шейкър или направо в чашата, като съдържанието се разбива с лъжица. Най-добре се приготвят с миксер или блендер, за да придобият още по-добър вкус и да се получи гъста еднородна пяна. Млечните коктейли се поднасят студени или горещи. Студените се приготвят с лед и се сервират в чаши хайбол със сламка, но без лед в чашата. Горещите коктейли се се сервират без сламка в предварително затоплени чаши хайбол.
Млечно-сладоледови В тях освен мляко и сладолед се Imageвключват и плодови сиропи, ситно счукани ядки (печени, захаросани или солени), разбита сметана, различни подправки. Поднасят се във високи конусовидни чаши (тип сауър), в които се поставят по точно определен ред - една топка сладолед, плодове, ядки, втората топка сладолед, свареното и подсладено изстудено мляко, подправки, сироп и др. Най-отгоре се поставя разбита сметана и се гарнира с плод или се поръсва с използвания плодов сироп. Поднасят се студени, но без да се добавя лед. Затова всички съставки се изстудяват предварително. Сладоледът обикновено не се смесва с останалите компоненти. Сервира се със сламка и лъжичка.
Морс Вид освежителен коктейл, смес от плодови отвари, различни сокове и др., Imageподсладени със захар. Може да се приготвят и от консервирани сокове, разредени с преварена вода и подсладени, ако е необходимо. Сервира се в кани, пие се в чайши хайбол. Ако морсът е студен, се поднася с лед и сламка. Чашите могат да се украсят с резенчета лимон, портокал, грейпфрут.
Крюшон Безалкохолните коктейли от Imageтози тип се правят от плодове,понякога зеленчуци с добавка на разнообразни сиропи, лимонов сок и газирана вода. Обикновено се приготвя в големи количества - от 6 до 12 чаши.
Фрапе (frappe) При този вид коктейли всички съставки, включително сладоледа, се разбиват с шейкър или с миксер. Приготвят се и се сервират без лед в чаши хайбол със сламка.
Фис (fizz) Газирани и шумящи пенливи коктейли, приготвени от газирана вода, смесена с различни възкисели плодови сокове. Приготвят се в шейкър, където се налива всичко, но без газираната вода. ImageГотовия коктейл се прелива в чаши хайбол, пълни до половината със ситно натрошен лед и се разреждат с газирана вода. Разбъркват се с лъжичка, украсяват се с вишни, резенчета лимон или портокал и се сервират със сламка.
Коблър (cobbler)В състава на безалкохолните коблъри се включват найразлични плодове - нарязани или цели, пресни или консервирани. Обикновено се приготвят като в чаша колинс, пълна със ситно натрошен лед до 2/3 от обема й. Всички съставки се наливат според рецептата, добавят се плодовете и коктейла внимателно се разбърква с лъжичка.Image Компонентите се смесват добре, без да се смачкат плодовете. Тези коктейли се сервират със сламка и чаена лъжичка.
Джулеп (julep) Характерно за този тип коктейли е използването на стръкове прясно набрана мента. Тези освежителни коктейли са особено подходящи за летния сезон.
Ег-ног (egg-nog) Млечно-плодови коктейли, в които се добавя яйце, обикновено само жълтъка. Вместо мляко понякога се използват плодови и зеленчукови Imageсокове. Тези вкусни напитки са особено богати на витамини и подпомагат обмяната на веществата. Приготвят се с шейкър или миксер. Горещите сесервират в предварително затоплени чаши хайбол, а студените - в чаши хайбол със сламка и лед.
Флип (flip) Този тип коктейли също се приготвя с яйца, които доминират над останалите съставки, т. е. за разлика от ег-нога, те са пропорционално по-малко. Прибавят се най-различни сиропи, сокове, мляко и дори сирене (настъргано на Imageситно ренде, като предпочитани са швейцарските, френските и холандските сирена). Приготвят се с миксер, като всички съставки трябва да бъдат предварително изстудени, тъй като не се използва лед. Сервират се в чаши тип балон (бренди чаша) без лед със сламка и лъжичка (когато са със сирене). Отгоре се поръсват със настъргано индийско орехче, настърган шоколад, мляно кафе, какао, канела и др.
Безалкохолниte коктейли се приготвят в шейкър от предварително изстудени съставки. Сервират се в чаши хайбол със сламка и 3-5 кубчета лед във всяка чаша. 
< Предишна
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish