Търсене


Дренки Печат Е-мейл

ImageОбикновен дрян (Cornus mas) е вид дърво. Дрянът е един от най-ранно цъфтящите видове. Цъфти преди разлистване. Плодовете му узряват през септември-октомври и затова за него народът казва, че цъфти най-рано, но плодовете узряват най-късно.
Начин на приготвяне на сок.
Препоръчва се извличането на сока чрез парна екстракция, но може да се добие и чрез пресоване или центрофугиране. Добре узрели дренки се заливат с вода, така че да ги покрие и се оставят да престоят 24 часа. След това се отстраняват костилките и се извлича сокът, към който може да се прибави захар и няколко капки лимонов сок. Консумира се охладен. ImageПо-често се използва сироп от дренки, който се приготвя като добре узрели плодове се заливат с вряща вода (750 мл на 1/2 кг плод). След това се варят, докато се нацепят и сместа се прецежда. Към получения сок се прибавя 1 кг захар и се вари при често разбъркване до сгъстяване. Накрая се прибавя 4-5 грама лимонена или винена киселина. Налива се още горещ в тъмни, предварително затоплени бутилки, които се пълнят догоре и се затварят. Поставят се в легнало положение до охлаждането им.
Подходящи комбинации. Подходящ е за смесване със слабо кисели плодови сокове.
Лечебни качества. Сокът от дренки повишава апетита, полезен е при изтощение след прекарано тежко Imageзаболяване, при лечение на туберкулоза. Често се прилага при възпаления, за сваляне на висока температура и при треска. Подходящ е при железодефицитна анемия, както и при нарушено алкално-киселинно равновесие на организма. Препоръчва се при нарушена обмяна на веществата, кожни заболявания, като кръвотворно и жлъчегонно средство. Пресният сок е с високо съдържание на витамин С, който при сушените дренки почти напълно се изгубва.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish