Търсене


Слива Печат Е-мейл

ImageСливите съдържат хранителни и стимулиращи вещества: витамините В1, В2 и С, каротин, никотинова киселина, пантотенова киселина и минерални вещества : калий, натрий, калций, магнезий, желязо и фосфор.Отлична храна, както в прясно състояние, така и сушени, печени или пък преработени във вид на нектари, сладка, конфитюри, мармалади и пестили.
Сливите са чудесни когато ги ядем пресни, полезни са и когато ги ядем сушени.
Начин на приготвяне на сок. Подбират се здрави, добре узрели плодове, които се измиват грижливо, отстраняват се дръжките и се изваждат костилките. След Imageтова се центрофугират или пресоват. Полученият натурален сок се прецежда и по желание може да се подслади със захар.
Сокът от ренглотите е приятно кисел, а от мирабели и джанки има блудкав вкус. От джанките по-подходящи са Червената и Жълтата афъзка. Къснозреещите сини сливи дават сок с приятен сладко-кисел вкус. Подходящи сортове са Кюстендилска, Габровска и Тетевенска синя слива. Сините сливи са подходящи за преработка в нектари, а останалите сортове - в бистри сокове и коктейли.
Подходящи комбинации. Сокът от сливите е слабо оцветен и с недостатъчно изразен аромат, поради което е подходящо смесването му с по-кисели и ароматни сокове.
ImageЛечебни качества. Сокът и нектарът от сливи са отлична храна и лечебно средство. Подходящи са при анемии, поради сравнително високото съдържание на желязо. Имат слабително действие и са полезни за хора с лениви черва. Спомагат за отстраняване на вредния холостерол от организма и затова се препоръчват при атеросклероза, високо кръвно налягане и жлъчни заболявания.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish