Търсене


Череша Печат Е-мейл

ImageЧерешата (Cerasus) е подрод овощни дървета, принадлежащ към рода Prunus, семейство Розоцветни.Черешите са едни от най-ранните пролетни плодове. В Австралия зреят по Коледа, в Южна Европа през юни, във Великобритания в средата на юли. Плодовете на черешата са нетрайни и срокът на използването им е кратък. В състава им присъстват витамините С, РР и каротин и др.
Начин на приготвяне na на сок. ImageПодбират се здрави, узрели череши, които се измиват и почистват от дръжките и костилките. Сокът се извлича чрез пресоване или центрофугиране, след което се прецежда. По желание може да се подслади със захар и да се ароматизира с ванилия или индрише.
Сравнително по-подходящи за сок са тъмноцветните, сочни сортове череши, достигнали пълна зрялост (Ранна черна едра, Хеделфингенска и др.)
ImageПодходящи комбинации. Най-често сокът от череши се смесва със сок от вишни или други кисели плодове.
Лечебни качества. Черешите са чудесно природно лекарство. Сокът от сладките сортове действа успокояващо върху стомашно-чревния тракт, а от по-киселите сортове нормализира храносмилането, като освен това стимулира секрецията на задстомашната жлеза и активизира перисталтиката на червата. Особено Imageполезен е черешовият сок за децата, тъй като засилва кръвотворните процеси, допринася за по-доброто изграждане на костите и зъбите. Черешовият сок е и добро средство за пречистване и алкализиране на кръвта, с всички произтичащи от това благоприятни последици.Отвара от изушени дръжки на черешите има силно диуретично действие.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish