Търсене


Ябълка Печат Е-мейл

ImageЯбълката (Malus domestica) е дърво от рода Malus, принадлежащ към семейство Rosaceae, и е едно от най-широко култивираните дървета, както и неговите плодове. При ябълковия плод стойностите на химичния, витаминния и минералния състав се менят значително в зависимост от сорта.
Ябълките са много важна храна във всички по-хладни климати, и вероятно е едно от първите култивирани дървета. В по-голяма степен от който и да е друг плод, вероятно с изключение на цитрусови плодове, ябълките се съхраняват с месеци и запазват голяма част от тяхната хранителна стойност. Зимни ябълки, набрани в късна есен и складирани точно над точката на замръзване са били важна храна в Азия и Европа за хилядолетия, и Северна Америка от заселването на европейци в Северна Америка.
Начин на приготвяне на сок. Избират се здрави, зрели ябълки, които се измиват добре. Нарязват се на парчета и се отстраняват семенните гнезда, след което Imageсокът се извлича чрез пресоване или центрофугиране. Извличането на натурален ябълков сок чрез паров сокоотделител не се препоръчва, тъй като се получава не сок, а малко количество ябълково пюре. Плодовете на всички сортове, които са достатъчно сочни и имат подходящо съотношение между захари и киселини (т. е. са приятно кисели), са годни за получаване на сок. Захарно-киселинното съотношение може да се подобри чрез смесване на плодове от сладки и по-кисели сортове. Подходящи за извличане на сок са сортовете Златна и Червена превъзходна, Джонатан, Грени Смит, Ренети, Карастоянка, Зимен Калвил и др.
Само добре узрелите, здрави ябълки дават качествен сок. Незрелите плодове придават на сока неприятна киселинност, а презрелите имат брашнеста консистенция, съдържат значително количество разтворим пектин, което затруднява извличането и обработката на сока. Наличието на червиви ябълки Imageпроменя неблагоприятно вкуса, аромата и цвета на готовия сок.
Подходящи комбинации. За да се подобри вкусът на получения сок може да се добави малко лимонов сок (особено при много сладки сортове ябълки).
Лечебни качества. Ябълките и сокът от тях се прилагат широко в лечебната практика. Високото съдържание на пектин в тях спомага за неговото свързване с холестерола с последващото му изхвърляне от организма. Установено е, че в райони, където се отглеждат много ябълкови насаждения и консумацията на ябълки е висока, няма хора с високо кръвно налягане. Освен това ябълковият пектин поема натрупаните в стомаха хранителни токсини, спомага за отстраняването от организма дори на солите на оловото, живака и кобалта. Пектинът успокоява лигавицата на стомаха и затова ябълките са отлично средство при стомашно-чревни разстройства. Сокът се препоръчва при хронични гастрити и язви, за регулиране на чревната перисталтика, при Imageбъбречни заболявания (тъй като алкализира урината и подобрява функцията на бъбреците), препятства образуването на пясък и камъни в отделителната система и жлъчката. Използва се и при лечение на чернодробни заболявания, анемии, а сок от кисели ябълки - при диабет и затлъстяване. Препоръчва се ябълковият сок да се приема преди хранене.
Противопоказания. Практически няма, но все пак при изразен запек количеството му следва да се ограничава.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish