Търсене


Зеле Печат Е-мейл

ImageБялото зеле е зеленчук с отлични вкусови качества и има голяма хранителна и лечебна стойност. Благодарение на добрата му съхраняемост, то се използва през цялата година. Богато е на аминокиселини, захари, азотни съединения, минерални соли и витамини. Съдържа средно 94% вода, от 2,6 до 8% захари, 1,4% белтъчини, 0,6% минерални соли (калий, калций, фосфор, сяра, натрий, хлор, магнезий, желязо, следи от йод, манган), както и други микроелементи. Особено важно е ,че солите на калия са значително повече от солите на натрия. Това възпрепятства задържането на вода в организма. Най-Imageмного белтъчини, захари и витамини се съдържат във вътрешните листа и кочана на зелето. Целулозата, която е около 0,8%, подобрява перисталтиката на червата и оказва благотворно влияние върху жизнената дейност на полезните чревни бактерии. Освен това зелето съдържа различни ензими и витамини - витамин С - средно 40 мг% и незначителни количества провитамин А (каротин), витамините В1, В2, РР, К и други. Каротинът се намира предимно във външните листа със зелен оттенък. Зелето съдържа и фитонциди, които притежават бактерицидни свойства. Доказано е още, че сок от прясно Imageзеле лекува язвени поражения, а листата имат лечебно действие при изгаряне и рани. Много ниската калорийност на зелето в съчетание с богатото съдържание на витамини и минирални соли позволява да се използва при диетично хранене на хора с наднормено тегло, затлъстяване и артеросклероза. Голямо значение при храненето има зелето в прясно състояние. При топлинна обработка то губи значителна част от витамините си, разрушава се и съдържащата се в него винена киселина.
Начин на приготвяне на сок от зеле. Зелето се почиства само от най-външните и Imageзамърсени листа, тъй като в тях се съдържа 30 пъти повече каротин, отколкото във вътрешните. За сок се използва и кочанът, който съдържа най-висок процент захари и витамин С. Зелето се измива, надробява или смила през специална мелачка за зеленчуци (или през месомелачка) и пресова или центрофугира.
Подходящи комбинации. Съчетава се добре със сок от домати, моркови, ябълки, грейпфрут, кисело мляко и др.
Лечебни качества. Установено е, че пресният зелев сок, благодарение на Imageвисокото съдържание на витамин U в него, спомага ефикасно за заздравяване на язвите на стомаха и дванадесетопръстника и подобрява общото състояниена болните. Като правило още през първите 1-2 седмици болките и диспептичните оплаквания затихват. Зелевият сок има и слабително действие (което се подсилва при съчетаване със сок от сурови картофи). Червеното главесто зеле е по-богато на ценни хранителни съставки от бялото.
Противопоказания. Чревен метеоризъм, гастрити с повишена киселинност, ентероколити, жлъчно-каменна болест с болкови кризи.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish