Търсене


Грюер Печат Е-мейл

ImageГрюер е традиционно деликатесно сирене, познато от столетия в западните райони на днешна Швейцария и в областта Юра във Франция.Няма съмнение, че грюер произхожда от Швейцария, но е толкова разпространен във Франция, че би трябвало да се прости на французите, ако си мислят че е техен. Наистина голямо количество от него сега се произвежда на френска територия, но истинският грюер лесно може да се познае, тъй като на питата има печат “Швейцария”. Произвежда се от непастьоризирано мляко в близост до градчето Грюер в Швейцария, откъдето носи името си. Известно е най-вече като основна съставка за приготвяне на фондю, но благодарение на деликатния си аромат на Imageядки и пикантния си вкус е чудесно в плато със сирена или самостоятелно.
Грюер се различава от Ементал по по-малките и по-малко на брой дупки и по-гладката си и мазна повърхност. Питите му са с диаметър от 55 до 65 см и тежат от 25 до 40 кг. с леко омазнена кора, наподобяваща донякъде набръчканата обвивка на бадема. За производството на 1 пита Грюер са необходими над 100 галона мляко.
Грюер е с по-тъмен цвят от Ементал, а консистенцията му с нежен жълт цвят е много по-плътна и компактна. Леко зърнисто, сиренето има чудесен комплекс от вкусове – в началото плодов, Imageа после - землист и леко тръпчив. Ароматът напомня на селска ферма, с нюанси на мед и ядки.Сиренето е твърдо и се усеща много гладко в устата. Нежната жълта маса е изпъстрена с неголямо количество дупчици.
Kонсумира се във фондю, в сосове, в ястия с пиле или стек „кордон бльо”, в сандвичи, с плодове – смокини или грозде.
Комбинира се добре със сухи червени вина, сухо Розе Кларе.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish