Търсене


Фасул Печат Е-мейл

ImageФасулът (Phaseolus) е пренесен в Европа , както и картофите от Америка, от експедициите на Христофор Колумб през 15 - 16 век, а след това се е разпространил и в колониите, разположени в Африка и Азия.
Отглеждат се различно сортове фасул, които се различават по формата и дължината на шушулката и големината и окраската на семената(могат да бъдат едноцветни – от бели до червени, или петнисти),Image по формата на листата и т.н, както и по начина на използване - сортове за получаване на сухи зърна и сортове, отглеждани за зелен фасул.
Фасулът се отличава с голямо съдържание на белтъчини (до 6%), близки до животинските, аминокиселини, минерални соли (калий, магний,, фосфор). Микроелементи (особено йод) и витамини от група В . Зрелия фасул съдържа до 31% белтъчини, 2 - 4% лизин и 0,1 – 0,2%, 50-60% въглехидрати и до 2 - 6% Imageмазнини. В зеления боб (шушулките и семената) се съдържат по-малко белтъчини и въглехидрати, но повече витамини от група В и С. Клинически установено е, че фасулът снижава съдържанието на захари в кръвта, което е особено важно за болните от диабет. Съотношение на съдържащите се във фасула калий и натрий му позволява да действа благоприятно на сърдечно съдовата система.
Зрелия фасул се използва основно за приготвяне на супи , или сварен за гарнитури и салати. За супи най-подходящ е белия боб, тъй като цветния придава на отварата тъмен оттенък.
Видове фасул:
Image-
боб Лима(маслен боб, мадагаскарски боб)(P. lunatus), наречен на Лима, Перу, където е открит около 1500 година. Със своя маслен вкус е превъзходен за супи или яхнии и по-рядко за салати. Зърната са закръглени с подчертана бъбрековидна форма, а месото им е светлозеленикаво. Най-големия недостатък на масления боб е, че е доста по-трудно смилаем от останалите видове боб.
Image- боб флажолет (flageolet ), с дребни, лекозеленикави зърна и деликатен вкус и аромат, французите го използват за салати и за гарнитура към агнешко месо.
Image- боб канелини (cannellini bean, fazolia bean), италиански сорт с превъзходен вкус, остава леко твърд след сваряване. Италианците го използват за приготвяне на салати и на традиционата супа минестроне (minestrone).
Image- боб мунг (mung bean), с дребни зелени зърна ( могат да бъдат също жълти или червени) със жълто месо. Най-често се използва за приготвяне на бобови кълнове. Широко се използва в Индия и Китай. Не се нуждае от предварително накисване и след като се приготви има нежна текстура и леко сладък вкус. Сухия боб, смлян на брашно се използва в Китай за приготвяне на различни видове азиаткси спагети(noodles). В Индия широко се използва обелен и разцепен (наричат го moong dal) за приготвяне на разнообразни ястия.
Image- боб адзуки (adzuki bean) или червен азиатски боб. В Япония го наричат цар на бобовите растения. Японците го използват за приготвяне на червена бобова паста(red bean paste). Използва се в азиатската кухня цял или смлян на брашно. Превъзходен е за салати и ястия с ориз. Много вкусен и лесно смилаем за разлика от останалите. Сварява се много бързо.
Image- черен адзуки боб (black adzuki bean) Черната версия на обикновения червен адзуку боб. Подобно на него е вкусен и лесно смилаем за разлика от дугите сортове боб. Сварява се много бързо.
Image- черен боб (черен мексикански боб, black bean, turtle bean) Един от основните продукти в кухнята на Латинска Америка и Карибите. Широко разпространение в Мексико и Южните американски щатове. Зърната са с черна кожа и кремаво месо и леко сладък вкус. Подходящи за супи и салати.
Image- боб Пинто (pinto) - сухият е бежов на цвят със кафяви пръски, но когато се вари става розово-кафяв. неизменна съставка е много мексикански задушени ястия.
Image- червен мексикански боб - с дребни, закръглени зърна, тъмен на цвят. Използва се за задушени ястия и чили. В Луизиана се използва за приготвянето на класическия червен боб с ориз.
Image- дребен бял боб (navy bean, Yankee bean) Името му идва от факта, че след 1800 година е една от основните храни в Американската флота. Широко се използва за търговско консервиране. Подходящ е за яхнии, супи и за салати. Изисква продължително варене и е относително трудно смилаем.
- едър бял боб - подходящ за салати.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish