Търсене


Консервиране Печат Е-мейл


Желета
За приготвяне на желета се използува суров или добит в парната сокоизстисквачка плодов сок без захар. Най-подходящи за тази цел са плодовете, които съдържат много пектин (напр. зрели ябълки, дюли, особено кори и семена, френско грозде, цариградско грозде, червени боровинки). На литър сок се изчислява по 250 - 375 г захар, при бедни на пектин плодове 450 - 500 г захар. Сокът и захарта се варят заедно около 7 мин и не по-дълго от 10 мин. кат се отделя образуваната пяна. Желето е готово, когато капката не се разлива върху чинийка. Колкото по-кратко е варенето, толкова по-фин е вкусът на желето. За да се получи добро желиране, не трябва да се вари повече от - 1 л плодов сок, като захарта се прибавя на 2 до 3 пъти. Желе може да се приготви по всяко време на годината, като се използува неподсладен плодов сок от бутилки или дори дълбоко замразен сок.
Мармелади
Подготвените меки плодове се смачкват, по-твърдите се раздробяват с миксера или в машината за месо. Нарязаните плодове може да се сварят с малко вода и да се пасират. На 600 г плодова каша се поставя 500 г захар, при кисели плодове 50 - 60 г повече. За да се предотврати загаряне, плодовата маса се сварява без захар и се сгъстява. Най-подходящ съд е широката тенджера или тавата. Ако мармеладът се постави във фурната при умерена температура, достатъчно е от време на време да се остъргва страничната стена, за да не загори. Но ако варенето е върху печката, необходимо е непрекъснато бъркане. Захарта се прибавя, след като масата се сгъсти. При сладки плодове като ягоди и череши се прибавя 1 до 2 г кристална лимонена киселина или 1 супена лъжица лимонов сок.
Особено подходяща за приготвяне на мармелад е римската тенджера, защото в нея нищо не загаря. Тя се намокря с вода съгласно упътването и се поставя с капак при 200 °С във фурната.
От замразени плодове или плодова каша в стъкла със или без захар може да се приготви мармелад по всяко време на годината.
Фини мармелади, при които плодовете са цели или на парчета, се наричат конфитюри. Подходящи за това са предимно ароматните плодове. Както при приготвянето на мармелада и при конфитюрите се изчислява на 600 г плодове 500 до 550 г захар. С половината захар се сваряват за късо време приготвените плодове, след което при внимателно бъркане се изсипва останалата захар и се вари, докато капката върху студена чиния не се разлива. Конфитюрът от ягоди става много добър, когато малка част от плода се прибави с втората част от захарта.
При много чувствителни плодове като напр. ягоди захарта може да се свари с вода и в този разтвор да се кипнат плодовете. След това се изваждат с решетеста лъжица и се подреждат в стъкла. Сокът се сгъстява и се излива върху плодовете.
Мармелад и конфитюр за диабетици
250 г плодова каша, 250 г сорбит, 2 - супени лъжици течно желиращо средство (пектин), при сладки плодове 1 чаена лъжичка лимонов сок.
Приготвените като за обикновен мармелад или конфитюр плодове се варят 4 мин със сорбит при бъркане. Прибавя се желиращото средство и се кипва още 4 до 5 с. След това се прибавя лимоновият сок. Поставя се в буркани и се затваря. Избират се плодове с по-малко съдържание на захар.
При консервирането трябва да се внимава за:
• бурканите - трябва да са напълно чисти, без пукнатини и със здрав нарез на отвора.
• пълненето - бурканите трябва да се пълнят най-много до 1,5 см от горния ръб. Ако бурканът е напълнен до капачката, въздухът, който остава в зеленчука и заливката при стерилизацията се нагрява, разширява се и излиза вън от буркана. Тогава той изтласква и част от заливката.
• капачките - те трябва да са със стандартна дебелина. Ако са от по-дебело тенеке, въздухът при стерилизацията не може да излезе и от налягането дъната на бурканите могат да се отделят. Това често се случва при плодове и зеленчуци, в тъканите на които има повече въздух - сливи с костилки, праскови, домати, патладжани и др.
• затваряне на бурканите - те трябва да прилепнат плътно към отвора. Ако след затварянето капачката се върти или е изкривена, бурканът се отваря, поставя се нова капачка и се затваря наново.
• варенето - бурканите се нареждат в дълбок съд и се налива толкова вода, че нивото й да е 4 - 5 см над бурканите.
• за да не се пукат бурканите на дъното на съда се поставя дървена решетка или дървени пръчки, или друг изолатор, върху който се нареждат бурканите. Те не бива да се допират и до стените на съда.
• времето на загряване - то трябва да бъде около 20 - 25 минути. Бързото нагряване води до напукване на бурканите, а бавното - до влошаване качеството на консервите.
• стерилизацията - тя започва от момента на завирането и трябва да се спазва точно. Различна е за всеки плод или зеленчук. Намаляването на необходимото време за стерилизация води до разваляне на консервите, а увеличаването му до разваряване и разкашкване. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish