Търсене


Кориандър (кишниш) Печат Е-мейл

Image Кориандър ( Coriandrum sativum ) или кишниш е едногодишно растение от семейството на магданоза. Цъфти с бели, розови или светлолилави цветове. В кулинарията се използват и листата, които наподобяват тези на магданоза, но имат по-силна и пикантна миризма.. Плодовете му са дребни, сиво-кафяви. Листата притежават остър, специфичен аромат. Според някои автори мирисът напомня този на лимона и на салвията. Плодовете са с приятен благоуханен аромат и сладникав вкус, с лек пиперлив привкус. Вкусът им е мек, сладникав, леко лютив, с привкус на портокалова кора.
ImageВ световната кулинария се използва цялото растение. Листата се наричат силантро или китайски магданоз. Те подправят супи, яхнии, къри, зеленчуци, салати, риба, кисело мляко и доматени сосове. Плодовете се използват широко в източните кухни. Основна съставка са в къритата и в индийската гарам-масала. В Средния Изток е популярен за ястия от кайма, наденици и яхнии. В кухнята на европейските народи плодовете служат главно за маринати заедно с бахар, дафинов лист и карамфил. Използват се и самостоятелно за ароматизиране на сирена и като подправка за джин.Image
За употребата на кориандъра още в Древен Египет свидетелства както споменаването на растението в папируса на Еберс от 1550 г пр. н. е., така и откритите семена в някои пирамиди. Цитат от Библията - “манната беше като кориандрови зърна, бяла” /Изход, 16:31/ - също сочи, че кориандърът е една от най-старите използвани подправки. Добре познат е и в гръко-римския свят: съществуват писмени сведения, че бащата на медицината Хипократ го е използвал като лекарство. Плиний Стари споменава марината от кориандър и оцет като силно консервиращо средство за месо. ImageИменно римляните разпространяват растението в Европа.
Съществуват изследвания, които сочат, че харесването или нехаресването на кориандровия вкус е заложено генетично. По същата причина се обяснява защо някои хора обожават лютиво, докато други не искат и да се докоснат до него. Засега, обаче, тези мнения не са потвърдени с убедителни научни доказателства.
Според Аюрведа кориандърът е подходящ за употреба от хора, които работят в трудни морално-психически условия. Той ще подобри устойчивостта им спрямо дразнителите и ще им помогнат да понасят с търпение наглите, грубите и раздразнителните хора.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish