Смесители Печат Е-мейл

(Е 900 - Е 1520)

Номер Химическо наименование
Кратък коментар
Е 900 Dimethyl polysiloxane
Получава се от силикон.
Е 901 * Beeswaxes
Пчелен восък. Придава блясък (гланциращо вещество). Използва се за гланциране на плодове. За повече информация, виж статията за пчелни продукти. Може да предизвика алергични реакции.
Е 903 Carnauba wax
Получава се от палма, растяща в Южна Америка. Използва се в козметиката, при производството на мастило и за гланциране на плодове. Може да предизвика алергични реакции.
Е 904 * Shellac
Получава се от насекоми. Дразни кожата.
Е 905 * Paraffins, Microcrystalline wax
Може да наруши абсорбцията на мазнини и мастноразтворими витамини (А, D, Е, K). Мек лаксатив. Свързва се с тумори на пикочния мехур. Използва се в сладкиши, мая, витаминни таблетки, сушени плодове, бонбони.
Е 907 * Refined microcrystalline wax
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 913 * Lanolin
Получава се от овча вълна.
E 920 * L-Cystein
Получава се от животински източници (козина, пера).
E 921 * L-Cystin
виж Е 920
E 924 Potassium bromate
Във високи дози може да предизвика гадене, повръщане, диария, болки. Използва се в продукти от брашно.
E 925 Chlorine
Разрушава хранителните вещества. Карциноген. В някои области питейната вода го съдържа в количества над допустимите. Използва се в продукти от брашно.
E 926 Chlorine dioxide
виж описаното за Е 925.
E 927 Azodicarbonamide
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 928 Benzoyl peroxide
Използва се за избелване на рафинираните брашна. При хора с астма или друг вид алергии употребата му трябва да се ограничи. Виж и описаното за Е 210.
E 931 Nitrogen
Използва се при замразяване и вакумиране на продукти. Според досегашните данни е безопасен.
E 932 Nitrous oxide
В малки количества е безопасен.
Е 950 Acesulfame potassium (Acesulfame K)
Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни произведения, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители - аспартам, захарин и ацесулфам К в списъка си за "Десетте най-лоши добавки". Те причиняват тумори при опитни животни и повишават риска от развитие на рак при хора.
Е 951 * Aspartame
Изкуствен подсладител с много нежелани реакции. Някои хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция при тях е мигренозната болка.
Е 952 Cyclamic acid
Калциевият и натриевият цикламат са изкуствени подсладители, причиняващи мигрена и други нежелани реакции. Могат да доведат до ракови заболявания. При опити с животни е установено увреждане на тестисите при плъхове и на ембриони при мишки. Забранен в САЩ и Великобритания.
Е 954 Saccharines
Калциевият и натриевият захарин са изкуствени подсладители получени от толуен (известин карциноген). През 1977 година е забранен в САЩ, след което е възстановена употребата му, при задължително изписване върху етикета на следния текст: "Употребата на този продукт е опасна за вашето здраве, този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при опитни животни."
Е 957 Thaumatin
Изкуствен подсладител. Представлява протеин получен от тропическото растение Thaumococcus danielli. Използва се за подслаждане на вина, хляб и плодове.
E 965 Maltitol, Хидрогениран глюкозов сироп
Трудно се разгражда от храносмилателните ензими. Използва се в сладкиши, бонбони, сушени плодове, нискокалорични храни. Във високи дози действа лаксативно.
Е 967 Xylitol
Съдържа се в малини, сини сливи, марули и др. В промишлени количества се получава от дървесина. Има диуретичен ефект и причинява образуване на камъни в бъбреците. Използва се в нискокалорични храни, нисковъглехидратни сладкиши, сладоледи и сладка.
Е 999 Quillaia extract
Емулгатор, естествен сърфактант (повърхностноактивно вещество), пенливо вещество. Получава се от дърво, отглеждано в Чили (Quillaia Saponaria). Използва се в бира, газирана вода. Ускорява заздравяването на кожата и намалява омазняването й.
Е 1100 * Amylase
Получава се от гъби или свински панкреас.
Е 1200 Polydextrose
В малки количества е безопасна.
Е 1201 Polyvinylpyrrolidone
Диспергиращо вещество. Използва се за покриване на таблетки и в изкуствените подсладители.
Е 1202 Polyvinylpolypyrrolidone
Избистрящо виното вещество. Използва се и за стабилизиране на бои.

Е 1400 -

Е 1450

Скорбяла, нишесте
Няма данни за нежелани реакции.
Е 1505 Triethyl acetate
Част от него се превръща в алкохол в организма.
Е 1510 Ethanol
Алкохол.

Е 1517,

Е 1518 *

Glycerol acetates
Получава се от глицерол. В САЩ се използва за покриване на пресни плодове.
Е 1520 Propylene glycol
Овлажнител и диспергиращо вещество. Получава се от петрол. Сладкият му вкус го прави широко използван в лекарствата за деца и в лечебните сиропи. Съдържа се в кремове, мехлеми, козметични средства, дезодоранти, продукти за коса. При интравенозно приложение причинява сърдечни атаки. Води до поддтискане на централната нервна система и контактен дерматит.

* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни.

 
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish