Оцветители Печат Е-мейл
(Е 100 - Е 181)
Номер Химическо наименование
Кратък коментар
Е 100 Curcumin
Има оранжево - жълт цвят. Получава се от корените на растението куркума (тюрмерик), но може да се произведе и по синтетичен път. Използва се в сирена, маргарин, печени сладкиши.
Е 101 Riboflavin, Riboflavin - 5' - phosphate
Витамин В2 и оцветител. В естествен вид се съдържа в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в състава на маргарини и сирена.
Е 102

Tartrazine

FD&C Yellow № 5

Провокира пристъпи на астма и уртикария при деца. Има връзка и с туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и хиперактивност. Чувствителността към тартразин е свързана с тази към аспирин. Използва се в оцветените напитки, сладкиши, сладка и мармалади, корнфлекс, снакс, консервирана риба, сухи супи. Забранен е в Норвегия и Австрия.
Е 104 Quinoline Yellow FD&C Yellow № 10
Използва се в червила, продукти за коса, одеколони, в голям брой лекарствени средства. Причинява дерматит. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
Е 107 Yellow 7G
Има жълт цвят. Препоръчва се избягването му. Хора страдащи от астма може да имат алергична реакция към него. Използва се в безалкохолните напитки. Забранен в Австралия и САЩ.
Е 110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, FD&C Yellow № 6
Получава се по синтетичен път. Използва се в зърнени продукти, печени тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и замразени храни, а също в някои медикаменти като: Berocca, Polaramine, Ventolin - сироп и др. Страничните ефекти са: уртикария, ринит, запушване на носа, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците, увреждане на хромозомите, болка в корема, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, отвращение към храна. Установено е завишаване на случаите на тумори при животни. Забранен в Норвегия.
Е 120 Cochineal, Carminic acid, Carmines
Има червен цвят. Получава се от насекоми. Използва се рядко. Препоръчва се избягване на консумацията му.
Е 122 Azorubine, Carmoisine
Има червен цвят. Получава се от въглищен катран. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Влиза в състава на сладкарски изделия, марципани, кристалите на желатина. Забранен в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
Е 123

Amaranth,

FD&C Red №2

Получава се от билкови растения от семейство Amaranthaceae. Използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи, кристалите на желатина. Може да провокира пристъп на астма, екзема и хиперактивност. При опити с някои животни предизвиква увреждане на плода и вътреутробна смърт. Възможно е да води и до формиране на тумори. Забранен в САЩ, Русия, Австрия и Норвегия.
Е 124 Ponceau 4R, Cochineal Red A, FD&C Red №4
Получава се от въглищен катран и азо багрила. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. При животни води до образуване на тумори. Забранен е в САЩ и Норвегия.
Е 127

Erythrosine,

FD&C Red № 3

Има червен цвят. Използва се в консервирани череши, замразени плодове, карамелизирани смеси, сладкиши, печени изделия, снакс. Може да предизвика чувствителност към светлина, да доведе до повишаване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и прояви на хипертиреоидизъм. При опити с плъхове е установено причиняване на тумори на щитовидната жлеза. Забранен в Норвегия.
Е 128 Red 2G
Забранен в Австралия и много други страни с изключение на Великобритания.
Е 129

Allura red AC,

FD&C Red №40

Има оранжево-червен цвят. Използва се в сладкиши, напитки и подправки, в лекарствени средства и козметични продукти. Получава се по синтетичен път. Въведен за употреба през 80 -те с цел да замести Amaranth. Установена е обаче връзката му с тумори при мишки. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
Е 131 Patent blue V
Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
Е 132 *

Indigotine, Indigo carmine,

FD&C Blue №2

Обичайна съставка на таблети и капсули. Използва се също в сладоледи, сладкиши, печени изделия, сладкарски изделия, бисквити. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Може да предизвика гадене, повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, дихателни проблеми и други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
Е 133 Brilliant blue FCF, FD&C Blue Dye №1
Използва се в млечните произведения, сладкиши и напитки. Получава се по синтетичен път. Забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, Норвегия.
Е 140 Chlorophylis, Chlorophyllins
Зелено багрило, съдържащо се в естествен вид във всички растения. Използва се за оцветяване на восък и масла използвани в медицината и козметиката.
Е 141 Медни комплекси на Chlorophylis и Chlorophyllins
Оцветители на масла. Няма данни за нежелани реакции.
Е 142 Green S
Има зелен цвят. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в замразения грах, ментови желета и сосове, галета и кексове. Забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
Е 150 (а) Plain caramel
Тъмно кафяво багрило, което се получава от сукроза. Препоръчва се избягване на употребата му. Използва се в стриди, соя, плодови и замразени сосове, бира, уиски, бисквити, туршии.
Е 150 (b) Caustic sulphite caramel
виж описаното за Е 150 (а)
E 150 (c) Ammonia caramel
виж описаното за Е 150 (а)
E 150 (d) Sulphite ammonia caramel
виж описаното за Е 150 (а)
E 151 Brilliant Black BN, Black PN
Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в кафявите сосове, боровинкови кексови смеси. Забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
Е 153 * Vegetable carbon
Багрило с черен цвят. Пигмент на дървените въглища. Използва се в сладка, кристалите на желатина, сок от сладък корен. В Австралия са забранени само получените от растения деривати. Забранен в САЩ.
Е 154 Brown FK
Забранен в САЩ.
E 155 Brown HT (Chocolate)
Кафяво багрило. Получава се от въглищен катран и азо багрила. Използва се в шоколадови кексове. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Смята се, че повишва кожната чувствителност. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
Е 160 (а)*

Carotene, alpha-, beta-, gamma-

Оранжево-жълто багрило. В човешкия организъм се превръща във витамин А. Натрупва се в черния дроб. Намира се в морковите и други оранжево или жълто оцветени плодове и зеленчуци.
Е 160 (b)* Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin
Червено багрило. Добива се от дърво (Bixa orellana). Използва се за оцветяване на тялото и тъкани. Подпомага храносмилането и експекторацията. Използва се за оцветяване на сирена, масло, маргарин, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и лакове за нокти. Може да предизвика уртикария. Препоръчва се избягване на употребата му.
Е 160 (c)* Paprika extract, capsanthin, capsorubin
Препоръчва се избягване на употребата му.
Е 160 (d)* Lycopene
Съдържа се в доматите и червения грейпфрут. Може да намали риска от туморни заболявания.
Е 160 (е)* Beta-apo-8'-carotenal (C 30)
Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.
Е 160 (f)* Етилов естер на beta-apo-8'-carotenic acid (C 30)
Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.
Е 161 (b) Xanthophylls - Lutein
Жълто багрило, получавано от растения. В естествено състояние се открива в зелените листни зеленчуци, невена и яйчния жълтък.
Е 161 (g)* Xanthophylls - Canthaxanthin
Жълто багрило. Може да се получава от животински източници (ретинол). Намира се в някои гъби, ракообразни, риби, перата на фламингото.
Е 162 Beetroot Red, Betanin
Пурпурночервено багрило, получавано от червено цвекло. Няма данни за нежелани реакции.
Е 163 Anthocyanins
Виолетово багрило, получавано от цветя и други растения. Безвредно е.
Е 170 * Calcium carbonate
Минерална сол, която се използва в пасти за зъби, бели бои, прахове за пране. Може да се добива от скали или кости на животни. Понякога се използва за намаляване киселинността на вината и за повишаване устойчивостта на замразените плодове и зеленчуци. Във високи дози е токсичен.
Е 171 Titanium dioxide
Бяло багрило, използващо се в пасти за зъби, бели бои. Няма данни за нежелани реакции.
Е 172 Iron oxides and hydroxides
Имат черен, жълт или червен цвят. Използват се в наденици, пастет от скариди. Във високи дози са токсични.
Е 173 Aluminium
Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
Е 174 Silver
Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 175 Gold
Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 180 Latolrubine BK
Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 181 Tannic acid, tannins
Получава се от шикалки и клончета на дъб. В естествен вид се съдържа в чая. Използва се като избистрящо (пречистващо) алкохола вещество.
* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни.
 
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish