Търсене


Маруля (салата) Печат Е-мейл

ImageГрадинската маруля, позната още като зелена салата, е прабаба на всички зеленчуци. Тя е по-бедна на белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерални соли в сравнение със спанака, но е добър източник на витамини. Особено ценна е през пролетта, когато организмът е силно обеднял на витамини. Салатата съдържа шест от най-важните витамини – А, В, С, D, Е, Ж, а също и лецитин, калциеви, железни и фосфорни соли, които са необходими за работата на жлезите с вътрешна секреция. Установено е, че външните, Imageтъмнозелени листа съдържат около 3 пъти повече витамин С. Слабо горчивият вкус на салатата се дължи на гликозида лактуцин, който се намира в млечния сок на стъблото и листата. Съдържанието на желязо в салатата е по-голямо отколкото в спанака.
Салатата се използва почти само в прясно състояние, самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци – зелен лук, репички, краставици – подправена с оцет и слънчогледово масло или с кисело мляко или сметана. Листата и се използват за гарнитура на блюда с печено, Imageпържено или варено месо. Сокът от салатата е особено ценен при храненето на кърмачета той усилва растежа и предпазва от болести. Може да се дава комбиниран със сок от моркови и домати.
Начин на приготвяне на сок от салата. Почистват се само най-външните листа на марулята, тъй като външните листа са по-ценни от вътрешните. Останалите листа се отделят от кочана и се потопяват за около час в солена вода - 1 лъжица сол на 2 литра вода. Така се отмиват яйцата от глисти, ако има по тях. След това Imageлистата се измиват обилно с течаща вода, подсушават се и се смилат. Използва се и кочанът на марулята, който се наситнява с нож. Отделянето на сока става чрез пресоване или центрофугиране в сокоизстисквачка. От 100 г маруля се получава 40 мл тъмнозелен сок с остра миризма и вкус на трева.
Подходящи комбинации. Препоръчва се смесване със сок от моркови.
Лечебни качества. Салатният сок се цени заради високото съдържание на желязо и магнезий. Препоръчва се да се употребява преди хранене, тъй като Imageстимулира отделянето на стомашен сок и улеснява смилането на поетата след това храна. Препоръчва се при безапетитие, нервна възбуда, артрити, отоци.Салатата успокоява нервната система, усилва отделянето на мляко при кърмачките и подсилва половата система.
Противопоказания. Психическа депресия, повишена стомашна киселинност.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish