Търсене


Витамини - видове ІІ Печат Е-мейл

ВИТАМИН С /АСКОРБИНОВА КИСЕЛИНА/.
Това е един от най-важните за жизнената дейност на организма витамини получаван главно чрез растителната храна. Богати на витамин С са касисът, червеното френско грозде, шипките, ягодите, портокалите, лимоните, ябълките и много други плодове, а от зеленчуците - зелените и червените пиперки, зеленият лук, хрянът, магданозът, копърът, спанакът, доматите и много други растения.
Аскорбиновата киселина участвува в обмяната на нуклеиновите киселини, обмяната и синтеза на стероидните хормони от кората на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза, взема участие в синтеза на много вещества, необходими за изграждане на съединителната и костна тъкан. Витамин С осигурява нормалната проницаемост на капилярните стени, повишава еластичността на кръвоносните съдове. Той играе важна роля в поддържането на естествената и придобитата устойчивост на организма срещу инфекциозни болести. Оказва хемостатичен ефект. Подобрява апетита и стимулира растежа на подрастващите, подпомага образуването на костите, зъбите, мускулите и кръвоносните съдове. Регулира обмяната на ароматните аминокиселини, участва в узряването на еритроцитите, асимилацията на желязото, инактивирането на токсините.
Хроничният недостиг на витамин С може да доведе до заболяването скорбут. При тази болест отначало се появяват слабост, отпуснатост, подтиснато настроение, болки в мускулите. След това започват да се подуват и да кървят венците, разклащат се и опадат зъбите, появяват се множество кръвоизливи в кожата, мускулите, ставите, вътрешните органи. Развива се малокръвие, нарушава се дейността на сърдечно-съдовата и други системи на организма. Недостигът на витамин С понижава работоспособността, настъпва бърза умора, апатия, намалява способността на организма за съпротива спрямо токсичните вещества и въздействието на висока и ниска температура. Човек става предразположен към простуда, грип и други инфекциозни болести, бавно заздравяват рани и счупвания на кости. Недостигът на витамин С води до промяна на съдовите стени и с това създава благоприятни условия за развитие на атеросклероза /особено при лица с прекомерно хранене и малко движение/.
За да не се стигне до недостатъчност на витамин С е необходимо консумиране на достатъчно количество растителни продукти, които са естествен източник на аскорбинова киселина. Средно за възрастен човек са необходими около 100 мг витамин С дневно, а за деца до 7 год. около 50 мг. При бременност, големи студове, горещини, тежка физическа работа, при пушачи нуждите от витамин С нарастват с 30-50%.
Като лечебно средство витамин С успешно се прилага при лечение на атеросклероза, различни заболявания на сърдечно-съдовата система, дихателните органи, бъбреците, черния дроб, ендокринната и нервната система, при болести на кръвта, ставите, туберкулоза, отравяне с химични отрови, в акушерството и гинекологията, при зъбен кариес, за повишаване общата съпротивляемост на организма, за борба с общи и локални инфекции и интоксикации /коклюш, скарлатина, токсикози на бременността/, при бременност и кърмене, за предотвратяване на преждевременно раждане, при екземи, дерматити, диабет, болести на бъбреците и др.
ВИТАМИН F
Той представлява ненаситени мастни киселини - линолова, линоленова и арахидонова, които се съдържат в растителните масла /маслиново, ленено, слънчогледово, царевично, орехово, соево/. Дневната доза за възрастен човек е около 1 - 2 г. Обикновено се препоръчва консумирането ежедневно на 20 - 30 мл растително масло, което съдържа този витамин. Ненаситените мастни киселини, подпомагат усвояването на мазнините, участват в мастната обмяна на кожата, влияят на лактационния и размножителен процес. Витамин F превръща холестерола в разтворими съединения и с това облекчава изхвърлянето му от организма. Благодарение на това ненаситените мастни киселини се използуват за профилактика и лекуване на атеросклерозата. Прилагат се при лечение на някои кожни болести /екземи, язвени поражения и др./.
ВИТАМИН Д /КАЛЦИФЕРОЛ/
Този витамин притежава антирахитични свойства. Известни са няколко близки по строеж вещества, които проявяват свойствата на витамин Д - това са витамините Д1, Д2, Д3 и т.н. Витамин Д повишава и регулира резорбцията на калций и фосфор в храносмилателния канал, благоприятства отлагането им в новообразуваните кости, усилва клетъчната обмяна на организма.
Недостигът на витамин Д при децата води до рахит. Наблюдават се нарушения в развитието на зъбите и ноктите, отпуснатост на мускулите и свързаното с това увеличение на корема. Болните деца изостават във физическото и психическото си развитие и по-често боледуват от инфекциозни болести.
Използва се за профилактика и лечение на рахит, при остеомалации, за ускоряване зарастването на счупени кости, предотвратяване развитието на кариес, при остеопороза, хипокалцемия и др.
Като лечебно средство витамин Д се прилага за лечение на някои болести на кожата и при нарушаване функцията на паращитовидната жлеза. Същевременно прекомерната употреба на витамин Д може да предизвика интоксикация на организма.
ВИТАМИН Е /ТОКОФЕРОЛ/
Витамин Е има основно значение за нормалната възпроизводителна способност на животните и човека. Той играе важна роля в процеса на формиране на половите клетки и вътреутробното развитие на плода. Подпомага сперматогенезата и подобрява оплодителната способност.
Като биологичен антиксидант, той предпазва от разрушаване другите витамини, хормони и ферменти. Предпазва от разграждане мастните киселини и витамин А, поддържа в равновесие свободния и естерифицирания холесторол.
Витамин Е участва също във въглехидратната и белтъчната обмяна. Той подобрява всмукването и усвояването на витамин А, оказва стимулиращо действие върху мускулната система, подобрява храненето и снабдяването с кръв на мускулатурата на матката, което има важно значение при бременност. Благоприятства функцията на напречнообраздената мускулатура, включително и на миокарда.
Най-добри растителни източници на витамин Е са: зелената бакла, зеленият грах, салатата, овесът, пшеницата, царевицата. Твърде много витамин Е има в растителните масла: соевото, слънчогледовато, царевичното, памучното и др. Дневната доза за здрав възрастен човек е приблизително 20 - 30 мг. Основно депо за витамин Е в организма е мастната тъкан, в която се съдържат девет десети от цялото му количество.
При недостиг на витамин Е могат да възникнат нарушения в обмяната на веществата и свързаните с тях поражения на различии органи и системи.
Като лечебно средство витамин Е се прилага заедно с други препарати в някои случаи на отслабване на половата функция, при заболя-ване на нервно-мускулната система, разстройство на периферното кръвообръщение, тромбофлебит и трофични язви, болести на черния дроб, кожата, очите, а също и при атеросклероза, хипертония, заплашващ аборт, аменорея, стерилитет у мъже. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish