Търсене


Соята - храна на бъдещето Печат Е-мейл

Изофлавони и рак
ImageПреди 2-3 десетилетия Doll и Peto посочиха, че хранителните въздействия са фактор на риска за около 35% от злокачествените новообразувания. За някои форми на рак това въздействие на хранителните фактори е още по-значимо - такива са раковите локализации в храносмилателния тракт (устна кухина, фаринкс, хранопровод, стомах, дебело черво). Редица съставки на храните досега са посочени като участници в канцерогенезата било като промотори, които улесняват злокачественото развитие, било като инициатори, които пряко допринасят за възникването на тумори (животински мазнини, червени меса, алкохол и др.). Само за около десетина години в много страни на света бяха извършени проучвания, насочени към профилактичната роля на растителните естрогени, респективно изофлавоните, в ракообразуването. Вероятните механизми на антираковото действие на изофлавоните са няколко:
1. Естрогенно антиканцерогенно действие
Естрогенът е полов хормон със силно въздействие върху диференцирането на различни клетки. Излъчени от половите жлези, естрогените се свързват с белтъци, означавани като естрогенни рецептори. Дълго време беше известен само един естрогенен рецептор - алфа (ER - alpha). През 1996 г. бе открит и ER-beta, който преобладава в някои тъкани, поддатливи на естрогенни въздействия, като кости, сърдечно-съдова система, яйчници, матка, тестиси, пикочен мехур, бели дробове, мозък и др. Някои изследвания показват, че естрогенните рецептори в човешкото тяло са по-широко разпространени и значимо концентрирани в някои тъкани (за които по-рано не се допускаше) и това придава вероятност на теорията за предотвратяване на рака чрез антагонистите на естрогените, каквито са растителните хормони. Естрогенът при жените е необходим хормон, но той може да причинява и здравословни проблеми, тъй като може да стимулира възникване и развитие на злокачествени тумори, например на жлезистата тъкан на гърдата. Генистенът, който се конкурира с естрогена в ангажиране на ER-beta, няма същия отрицателен ефект върху деленето на клетките, защото е със слаби естрогенни свойства. Това означава, че при жени, които нормално произвеждат голямо количество естрогени, генистенът ще въздейства като антиестроген. Подобен е начинът на действие на някои лекарства с антиестрогенно действие (напр. Tamoxifen).
2. Подтискане активността на тирозин-киназата
Както споменахме по-горе в редица опити се доказва, че генистенът подтиска активността на тирозин-киназата. При много от видовете рак се открива повишена активност на този ензим. Затова може да се приеме антиканцерогенното действие на този изофлавон и той може да бъде препоръчан за профилактика и лечение на редица форми на рак.
3. Подтискане на ангиогенезата
Туморните клетки растат по-бързо от нормалните и се разпространяват към съседни тъкани и органи и в други части на тялото (метастази). При този бърз растеж туморните клетки бързо изчерпват необходимите им кислород и глюкоза, които се доставят нормално с кръвта. За да компенсират този недостиг, те изпращат "химически сигнали", с които се стимулира развитието на нови кръвоносни съдове, които да хранят растящата ракова тъкан. Този процес е известен като ангиогенеза. Сред растителните инхибитори на ангиогенезата най-силен е генистенът. От друга страна, генистенът не действа на нормалните здрави клетки, които се делят много по-слабо от раковите. Тази хипотеза се подкрепя както от епидемиологичните наблюдения, така и от статистическите съпоставки, които разкриха, че хора консумиращи храна богата на соя, са по-малко поддатливи на всички форми на рак, особено рак на гърдата при жените и рак на простатата при мъжете.
4. Антиоксидантно действие
Реактивният кислород и свободните радикали непрекъснато се произвеждат в тялото като странични продукти на нормалната обмяна на веществата. Натрупани в излишък, те могат да причинят увреждане на ключови биомоликули в мембраните на клетките, на ДНК, белтъците, както и на преносителите на холестерола (ЛНП). Известно е, че тези радикали играят роля в мутагенезата и канцерогенезата. Свойството на генистена да въздейства като антиоксидант е един от механизмите за антиканцерогенен ефект на този изофлавон. Чрез подтискане активността на ензима ксантиноксидаза, той може да спре продукцията на свободни радикали. Освен това, той увеличава продукцията на супероксидисмутазата (ензим с мощна антиоксидантна активност). Дългогодишно проучване в Международния изследователски център за антиоксиданти при болницата Гай (Лондон) приключи със заключение, че изофлавоните в дългосрочен план намаляват риска от рак, като предотвратяват действието на свободните радикали върху ДНК. В това проучване се приема още, че генистенът е най-мощният антиоксидант сред изофлавоните, следван от даидзена.
От тези факти може да се направи заключение, че соята може да бъде полезна не само за профилактика, но също и за лечение на рак.
Изофлавони и менопауза
Известно е, че в периода на менопаузата яйчниците започват да произвеждат по-малко естрогени, с което са свързани редица симптоми като топли вълни, безсъние, силни изпотявания, главоболие, нервност, неспокойствие, промени в настроението, раздразнителност, сухота и болки във влагалището. В лечебната практика за повлияване смущенията при менопауза се прилагат фармацевтични препарати на естрогени, като трябва да се имат предвид обаче страничните неблагоприятни въздействия на една екзогенна хормонална терапия като нови Imageменструални кръвотечения, задържане на течности в тялото и не на последно място се явява риска от рак на гърдата, особено при дълготрайно приложение на хормона. Затова лекарите все повече се обръщат към естествените източници на подобни вещества, каквито са изофлавоните, съдържащи се в храни като соевите. На международен симпозиум за ролята на соята в профилактиката и лечението на хронични болести, състоял се в Брюксел през септември 1998 г., италиански изследователи докладваха съобщение, отнасящо се до 104 жени в менопауза. Пациентките са били третирани 12 седмици със 60 гр. соев белтък дневно, съдържащ 76 мг. изофлавони. След лечебния период значително намаление на топлите вълни са показали 45% от консумиралите соевия протеин. При друго изследване на 78 жени, също с оплаквания от топли вълни е била приложена диета богата на изофлавони в течение на 12 месеца. Установено било значително увеличение в плазмата на глобулина, свързващ половите хормони - естрогени и андрогени (SHBG - sexual hormone binding globulin). Известно е, че този глобулин има силен афинитет за свързване на свободния тестостерон и свободния естрадиол, като по този начин намалява биологичното действие на стероидите. От друга страна съществуват данни, че колкото по-голямо е свързването на естрогените с SHBG, толкова по-малък е рискът от рак на гърдата. Може да се счита, че дълготрайното повишаване в организма на SHBG чрез хранене, богато на изофлавони, е важно в профилактиката на рака. В заключение може да се приеме, че соевите изофлавони могат да бъдат резултатни за жени със слаби или средни симптоми след менопаузата. Преимуществата на хранене, богато на изофлавони, са безспорна добра алтернатива на лекарствената хормоно-заместителна терапия, още повече поради това, че тези хранителни добавки нямат неблагоприятни странични ефекти, а също така въздействат положително и върху липидния профил, високото кръвно налягане и др. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish