Търсене


Вегетарианската диета при различни възрастови групи Печат Е-мейл

Хранене в напреднала възраст
Науката геронтология все още е нова и затова разполагаме с малко количество данни за това по какъв начин хранителните нужди на възрастните хора се отличават от тези на младите.
С напредване на възрастта настъпват различни промени в човешкия организъм, като все още не е ясно кои от тях са генетично обусловени и кои зависят от начина на живот и в частност от диетата.
Редица проучвания на здравословното състояние при вегетарианци, консумиращи храни с ниско съдържание на калории, наситени мазнини и протеини и високо съдържание на влакнини и фитоелементи, показват, че вегетарианците страдат много по-рядко от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и някои форми на рак. Продължителността и м на живот също е по-голяма в сравнение с не-вегетарианците.
Познанията за ефекта на възрастта върху процесите на смилане, абсорбция и метаболизъм на хранителните вещества са все още оскъдни. Въпреки това се смята, че хората в напреднала възраст имат нужда от по-малко енергия и калории в сравнение с младите, което е свързано с пониженият метаболизъм, а също и с намалената физическа активност. От тук следва, че ще бъде намален и приемът на протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали.
С напредване на възрастта нараства и честотата на заболявания като повишено кръвно налягане, диабет, проблеми с храносмилането, сдъвкването на храната, преглъщането и др., които изискват съответни промени в диетата.
Препоръките към възрастните хора могат да се представят накратко по следния начин:
Ограничаване на:
- сладкиши и други храни носещи “празни калории”
- чипс и други пържени храни
- мазнини, маргарин
- кафе
- чай
- алкохол
- газирани напитки
- сол
Консумация на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, зърнени храни.
Прием на по-големи количества течности и по-специално на вода.
Гимнастика и разходки на открито също са добро решение за поддържане на мускулния тонус, а и за контрол на телесното тегло.
Нуждите от хранителни добавки, като витамини и минерали не са повишени, тъй като те се набавят в достатъчно количество при една балансирана диета. Освен това приемът на някои от тях в голямо количество води до нарушаване на баланса в организма, а някои от тях са токсични.
При възрастните хора често са налице храносмилателни смущения, които ги принуждават да избягват една или друга храна, които са пълноценен източник на хранителни вещества.
На следващите редове се отделя внимание на някои от най-честите нарушения в тази възраст и препоръчваните мерки за отстраняването им.
При много от възрастните хора е налице запек. Той може да е резултат от недостатъчен прием на течности, както и на диета бедна на влакнини. Някои медикаменти, като антиацидни средства съдържащи алуминиев хидроксид или калциев карбонат също могат да предизвикат запек.
Като начало за борба с запека добре би се отразил повишеният прием с храната на влакнини (пълнозърнест хляб, зърнени храни), зеленчуци и плодове. Сушените плодове като сини сливи и смокини също имат добър лаксативен ефект при много хора. От особена важност е приемът на големи количества течности (6-8 чаши дневно). Задължително трябва да се ограничат храни съдържащи големи количества мазнини (сладкиши, месо, пържени храни, олио, маргарин). Намаленият прием на тези храни може да спомогне и за намаляване на нуждата от прием на антиацидни средства.
Често възрастните хора се оплакват от абдоминален дискомфорт след нахранване, изразяващ се в уригане, образуване на газове с подуване на корема и флатуленция, чувство за парене зад гръдната кост. Те могат да са резултат от прием на голямо количество храна, на твърде много мазнини, алкохол, газирани напитки, преглъщане на въздух по време на ядене, лягане веднага след нахранване, някои медикаменти или аспирин. За отстраняване на тези проблеми храната трябва да се разпределя на по-малки по обем и по-чест приеми през деня. Да се яде бавно и храната да се сдъвква добре. Ако предпочитате да легнете след нахранване, добре е гърбът да бъде повдигнат под ъгъл от около 30 0.
Понякога в резултат на прием на различни медикаменти или други причини е налице сухота в устата с затруднено преглъщане. Пиенето на течности с храната овлажнява устната кухина и облекчава в известна степен оплакванията. Добре се отразява и смученето на бонбони. Добре е храната да се нарязва на дребни късове и да се приема в спокойна обстановка.
Много от възрастните хора са депресирани. Те губят работата си, обкръжението си, променят се условията им на живот. Често пъти това се отразява и на диетата им, като се отбелязва понижен интерес към храната. За тези хора е добре да се хранят в организирани столове, където могат да създават нови познанства и да се наслаждават на храната в компанията на други възрастни с техите грижи и проблеми. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish