Търсене


Вегетарианската диета при различни възрастови групи Печат Е-мейл


Хранене при деца 1-4 години

В тази възраст децата трябва да приемат по-малко калории отколкото повечето родители смятат. Това се дължи на забавяна скоростта на растеж. В тази възраст децата трябва да се следят редовно от педиатър за оценка на растежа и развитието им. Тази е възрастта когато трябва да се изградят здравословни навици, включително и подходящ балансиран режим на хранене.
Децата в тази възраст имат малък обем на стомаха. Затова приемът на храни с високо съдържание на влакнини може да доведе до дискомфорт, бързо засищане и в крайна сметка недостиг на калории. Диета богата на сурови плодове, зеленчуци и зърнени храни, съдържа голямо количество влакнини. Количеството на влакнините във вегетарианската диета може да се намали като се предлагат плодови и зеленчукови сокове, обелени плодове и зеленчуци, преработени зърна. Храни като ядкови масла, соеви продукти, авокадо, сушени плодове съдържат много калории в малко количество, което е подходящо за тази възраст.
Някои родители, водени от разбирането за вредата от мазнините, ги ограничават и в диетата на своите деца. Трябва да се знае обаче, че при деца до 2 годишна възраст потребностите от мазнини са големи, поради усиления растеж и нуждата от повече калории. При тези деца 20-30 % от калориите трябва да се набавят за сметка на мазнините.
Нуждите от протеини се задоволяват напълно от една разнообразна вегетарианска диета. Затова трябва да се следи строго храненето на растящото дете. Не е достатъчно да се храни с много на брой ястия, а те да бъдат носители на полезни хранителни вещества.
В тази възраст често се развива желязодефицитна анемия, независимо от вида на диетата (вегетарианска или не). Добър източник на желязо са зърната и зърнените храни, бобови, зелени листни зеленчуци и сушени плодове. Витамин С повишава абсорбцията на желязо, затова е добре да се комбинират богати на желязо храни с цитрусови плодове.
За осигуряване на повишените нужди от калций и витамини в диетата се включват храни богати на тези вещества при необходимост и след консултация с педиатър може да се използват и различни хранителни добавки.
Следват някои препоръки за възпитаване на здравословни хранителни навици у децата:
- Предлагайте няколко вида храна на детето, като му дадете възможност за избор. Възможността да взема самостоятелни решения може да засили интереса му към храната и възприемането на някои храни.
- Предлагайте дадена храна многократно, тъй като предпочитанията на детето се променят често (храната, която отхвърля днес, може утре да стане негово любимо ястие).
- Детето трябва да се храни в спокойна атмосфера. Не карайте детето да бърза, не го насилвайте (някои проучвания сочат, че нова храна може да се предлага над 15 пъти преди детето да я опита).
- Бъдете пример за детето. Нека то да вижда, че се храните здравословно.
- Включвайте детето в приготвянето на храната.
Децата в тази възраст са по-застрашени от задавяне, тъй като все още се учат да дъвчат и гълтат, липсват всички зъби и търпение да се сдъвква храната. Затова при тях се препоръчва избягване на следните храни: ядки, семки, домати (освен ако не са нарязани на дребно), грозде, костилкови плодове, моркови, пуканки и др. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish