Търсене


Вегетарианската диета при различни възрастови групи Печат Е-мейл

Хранене в тийнейджърска възраст

Все повече тийнейджъри избират пътят на вегетарианството. Често те са подложени на натиск от своите родители, които се безпокоят за здравето им. Най-честият въпрос е свързан с това дали те приемат достатъчно количество храна, необходима за осигуряване на повишените в тази възраст енергийни нужди, бързият растеж и физиологичните промени. Отговорът е – да. Разнообразната вегетарианска диета, включваща плодове, зеленчуци, зърна, ядки и бобови храни е достатъчна за задоволяване нуждите на човешкия организъм във всяка възраст.
Препоръчваните дневни нужди от протеини са 0.5 грама за паунд при 11-14 годишните и 0.4 грама за паунд при 15-18 годишните.
Източник на висококачествени протеини с млякото и млечните продукти, както и зърнените и бобовите храни, ядките и маслата получени от тях, соевите продукти(1 чаша сварени бобови съдържа 14 грама протеини, чаша соево мляко около 8-10 грама, 1 с.л. фъстъчено масло – 4 грама, а 1 филия хляб или 1 чаша сварени зърна около 3 грама). Само плодовете, мазнините и алкохолът не са източник на протеини. Така че ако диетата ни се състои само от тези продукти, тогава можем да очакваме прием на малко количество белтъчини.
В тази възраст се натрупва костна маса, която определя плътността на костите при възрастния човек, затова от особено значение е да се приема достатъчно количество калций. Включването на три и повече източника на калций в ежедневното меню е много важно. Добри източници на калций са млякото и млечните произведения, соево мляко, тофу получен чрез преципитация с калциев сулфат, зелени листни зеленчуци, портокалов сок.
Дневните нужди от желязо при тийнейджърите са повишени. Вегетарианската диета е богата на храни съдържащи желязо, още повече че много от тях съдържат витамин С, който повишава абсорбцията на желязо. Цитрусовите плодове и сокове, доматите и броколите са източници на витамин С, а храни богати на желязо са броколи, стафиди и други сушени плодове, диня, спанак, меласа и мн. други.
Витамин В 12 трябва да се добавя в диетата на пълните вегетарианци, които не консумират даже мляко и млечни произведения.
Препоръчва се тийнейджърите да се хранят три или повече пъти дневно, защото ще им бъде трудно да си набавят необходимите хранителни вещества само с едно хранене дневно.
Заключение
Често пъти децата вегетарианци са подложени на подигравки и изолация от своите връстници. Задават им се куп въпроси, на които те не са готови да отговорят и не могат да защитят избраният от тях и родителите им начин на хранене. А няма нещо по-лошо за един родител от това да вижда тъга в очите на детето си. Затова много важно е да говорим с децата си за вегетарианството, за мотивите които са ни накарали да изберем този начин на хранене. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish