Търсене


Вегетарианството - начин за детоксикация на организма Печат Е-мейл

В съвременния свят човекът е заобиколен от отрови. Те ни атакуват от въздуха, който дишаме. Замърсени са и източниците на вода, а за да стане годна за пиене се използват различни химични методи за пречистване, като много от химикалите се натрупват в тъканите и могат да се окажат вредни за здравето. Хиляди познати на производителите на храни синтетични добавки са включени в дневното ни меню. Редица консерванти, обогатители, ароматизатори се използват за подобряване качествата на храните, но много от тях се оказаха вредни за човешкия организъм. Болшинството от хранителните продукти в наше време са подложени на различни процеси на обработка или рафиниране, в резултат на което те са загубили намиращите се в тях витамини, минерали и микроелементи. Освен всичко това много от нас допълнително натоварват организма си с токсини чрез консумацията на алкохол, кафе, сол, бяла захар, месо, риба, яйца, употреба на наркотици и тютюнопушене. Организмът ни обаче няма възможност да се справи с това голямо количество токсини, които кристализират и се натрупват в тъканите. Това е бавен незабележим процес, резултат от дълги години неправилно хранене. Хората винят за своите болести и преждевременно остаряване всичко друго, но не и храненето. Редица изследвания са довели до извода, че храната е главната причина за лошото здраве. Тези проучвания са показали също, че много от тези болести могат да бъдат предотвратени, други вече развити, могат да бъдат преустановени, а в някои случаи дори излекувани с помощта на естествен начин на живот и хранене. Болестта е признак показващ, че организмът ни е препълнен с токсични вещества. Всеки път, когато внасяте в тялото си мъртва, безжизнена храна вие плащате висока цена. Всяка нова интоксикация оставя следа и е още една стъпка към съкращаване на живота. Вие сте болни защото не сте се научили да поддържате чистота във вашия организъм. Затова е нужно да се храним разумно, подбирайки много внимателно храната си.
Чрез вегетарианството, при което приемаме храна най-близка до натуралната ние даваме на организма физиологичен покой, който възстановява жизнената ни енергия и така токсините се отстраняват от организма по-бързо и ефективно и той се самоочиства, самолекува и самовъзстановява. Съвсем не е трудно да се провежда диета съставена от плодове, зеленчуци, ядки и семена, зърнени храни, мляко и млечни произведения, които ни доставят всички необходими за организма вещества и то в натурален вид.
Храни, които трябва да се избягват:
- рафинирана захар и нейните продукти (сладко, мармалад, желе, сладолед, бисквити, дъвка, сладки напитки, подсладени плодови сокове, компоти, корнфлекс и др.);
- кетчуп, горчица, пикантни сосове, мариновани продукти, ферментирали храни; зелени маслини;
- сол и осолени продукти (чипс, крекер, солени ядки и др.);
- мас и хидрогенирани масла (маргарин);
- бяло брашно (бял хляб, сладкиши, макарони, спагети, пица и др.)
- пречистен от люспите ориз;
- сушени плодове, съдържащи серен двуокис като консервант;
- консервирани супи;
- месо;
- риба;
- яйца;
- кафе, черен чай;
- алкохол;
- цигари
Първото нещо което трябва да направите е да се откажете от мъртвите храни, като кафе, черен чай, алкохол, тонизиращи напитки, продукти от животински произход, включително яйца, като ги компенсирате с постепенно уверличаване на пресните плодове и зеленчуци. Ако половината от вашата храна е мъртва, то и вие сте наполовина мъртъв. За да бъдете здрав и енергичен трябва да храните своето тяло с жива храна, съдържаща витамини, минерали, ензими и други компоненти, необходими на човешкия организъм.
Суровите плодове и зеленчуци са естествен детоксикатор на организма. Те способстват за извеждането на токсините от организма, което е необходимо за постигане на прекрасно здраве. Диетата ви трябва да съдържа около 60-70 % сурови плодове и зеленчуци. При готвенето им използвайте колкото се може по-малко вода и не ги преварявайте, тъй като се унищожават много от витамините им. Много е полезно зеленчуците да се готвят на пара.
Около 20 % от диетата трябва да включва протеини. Забележителен източник на белтъчини са бобовите храни, кафявият ориз, ядките и семената. Останалите 20 % от диетата се състоят от 3 части: растително масло (слънчогледово, маслинено, соево, царевично); натурални захари (пчелни продукти, кленова захар, сушени плодове); натурално нишесте, включено в пълноценните зърна (пшеница, ечемик, просо, елда, царевица).
Здравото тяло е съвършена химическа фабрика. Предоставяйки и добри суровини, ние я правим способна да създава превъзходни тъкани и да притежава съпротивителни сили против болшинството от бактериите, вирусите и неблагоприятните фактори на средата. Организмът работи постоянно за вас, като неговите клетки се разрушават и обновяват непрестанно. Биологически той няма възрастови граници. Хората стареят от минерална и витаминна недостатъчност. Те стават жертва на преяждането. Това което сме днес, след месец или 10 години зависи само от това с какво се храним. Това как се чувстваме, как изглеждаме, как усещаме своите години се определя от това, което ядем. Всяка част от организма ни е построена от храната – коса, очи, зъби, кости, кръв и т.н. затова в своето хранене се старайте да запазите колкото се може повече храни в натурален вид. Ако човек следва законите на природата, управляващи нашия живот и здраве, ще бъдем спасени от ненужни страдания и ще достигнем високо ниво на здраве и дълголетие. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish