Търсене


Постенето прочиства Печат Е-мейл

Ограниченото хранене, един от най-старите природолечебни методи действа благотворно на здравето и психиката.
Постенето е възможност за общо прочистване на организма. Пълното елиминиране на храните от животински произход (включително мляко, млечни продукти и яйца) до голяма степен освобождават организма от натрупаните шлаки, токсини и мазнини.
Плодово-зеленчуковата храна, употребявана по време на пости натоварва по-малко храносмилателната система като й дава възможност да си почине от тежката работа, която върши, преработвайки и животински продукти. От друга страна, когато постим, ние включваме в храненето си повече пресни плодове и зеленчуци и по този начин доставяме на организма си така ценните витамини и минерали.
Резултатът от постите се изразява в отслабване и промяна в протичането на различни смущения, както и субективната оценка на човека за състоянието му. Лечебното постене е свързано с подобрение в най-различни категории като физическа и психическа издържливост, умение за разтоварване и отпускане, общо здравословно състояние. Самочувствието се подобрява, човек се чувства по-самостоятелен в ежедневието и по-доволен от работата си.
Ограниченото хранене, изразено чрез постенето действа:
статично - хората с наднормено тегло отслабват;
върху обмяната - лекият диабет може да бъде излекуван, а по-тежките форми биват смекчени;
имуномодулиращо - болести като ревматизъм и невродермит, основани на свръхактивност на имунната система се подобряват;
хормонално - при намаляване на телесните мазнини хормоните се активизират; лечебното постене нормализира твърде обилната или оскъдна менструация;
вегетативно - подобрява съня, дейността на сетивата и храносмилането;
психически - подобрява паметта.
Психотерапевтичното действие на постенето е един от най-важните му ефекти.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish