Търсене


Ананас Печат Е-мейл

ImageАнанасът е тропическо растение и плод. Плодът на комерсиално отглежданите ананасови растения е едър (достига до 5 кг), със сладък сочен вкус и не съдържа семена. Консумира се в сурово състояние след обелване на твърдата му наподобяваща люспи кора и под формата на консерви (най-вече компоти и сокове). Сокът на ананаса има жълтеникав цвят и е с богато съдържание на витамините A, B и C.
Лечебни качества. Лечебната стойност на ананаса е позната от векове. Ето едно любопитно описание в “Нюрнбергските Хеспериди” от 1714 г.: “При всички състояния на слабост, при които жизнените сили са накърнени, ананасът е най-доброто подкрепящо средство, равно на най-доброто вино по силата на Imageдействието си. Той освежава и ободрява също така всички ония, които поради прекалени любовни набези в битката за Венера са се почувствали изтощени и замаяни. Ободрява отмалялото сърце и събужда духа. Започне ли пък кръвта буйно да се пени и да нахлува мощно в сърцето така, че да го разпъва, ананасът укротява и потушава със сладко-киселото си съдържание този бяс, поради което се ползва със славата на най-сигурен сърдечен тоник”.
Ананасът се смята за ефикасно средство за преодоляване на простудни заболявания и за възстановяване на силите след тях. Стимулира храносмилането и затова се ползва при леност на червата, както и при трапези с тежкосмилаеми (месни) ястия. Препоръчва се при чернодробни и бъбречни заболявания, сърдечно-съдови смущения и анемии.
ImageВсе пак трябва да се отбележи, че казаното дотук се отнася за сока от пресни ананаси, консервираният сок губи не само превъзходния си аромат, но и лечебното си въздействие
Начин на приготвяне на сок. Взема се голям, добре узрял и измит ананасов плод, на който най-напред се отрязва с остър нож връхната част заедно с листата. Острието на ножа се вкарва в дълбочина между кората и плодовото месо и с описване на пълен кръг месестата част се отделя и изважда. Нарязва се на тънки резенчета, от които чрез пресоване или със сокоизстисквачка се извлича сокът. Полученият сок има белезникав цвят, с приятен сладко-кисел вкус и характерен фин аромат. У нас по-често се използват готови сокове или консерви. Ако все пак приготвяте сок от пресни плодове, трябва да знаете, че Imageсокът лесно губи аромата и добрите си вкусови качества при съхраняване. Наличието на големи целулозни влакна в него е нежелателно, докато плаващите фини плодови частици напротив, придават пълнота на вкуса на сока.
Противопоказания. Ананасът повишава киселинността на стомашния сок, поради което при язвена болест на стомаха и гастрити с повишена киселинност на стомашния сок може да се ползва ограничено.

 

 

 
< Предишна
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish