Търсене


И с витамините трябва да се внимава! Печат Е-мейл

Предозирането с витамини крие някои рискове. Това важи особено тези, за които се предполага, че оказват благотворен ефект върху специфични проблеми, но същевременно могат и да навредят.
Рискът е по-голям при мастноразтворимите витамини А, D, Е и К. Предозирането на водноразтворимите рядко може да има токсичен ефект (с изключение на С и В6, за които има регистрирани отрицателни реакции), тъй като те се изхвърлят от организма чрез урината.
Най-опасно е предозирането на витамин А. То предизвиква синдром, наречен хипервитаминоза А, при който симптомите са гадене, главоболие, липса на апетит, кожни изменения и нередовна менструация. Витамин А може да причини аномалии на нероденото бебе, ако майката го взема по време на бременността.
Големи количества витамин В6 могат да причинят нервни смущения, въпреки, че няма единно мнение колко точно е опасната граница.
Предозирането с витамин С (над 1 г дневно) може да предизвика гадене, стомашни болки, диария и образуване на бъбречни камъни.
Големите количества витамин D могат да предизвикат хаос в равнищата на калция и фосфора. Високото ниво на калций причинява жажда, мускулна слабост, стомашни разстройства, бъбречни камъни и забавен растеж при децата.
Ако редовно се вземат големи количества витамин Е могат да се получат стомашни разстройства, коремни болки и нарушено усвояване на другите мастноразтворими витамини.
Много от хранителните добавки представляват комбинация от витамини и минерали. Някои елементи като желязото могат да бъдат токсични в големи количества и се налагат незабавни мерки при предозиране. Затова е необходимо да четете много внимателно етикетите на всички продукти, които купувате.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish