Търсене


Хранене и лекарства Печат Е-мейл

Приемайки медикаменти за лечение на определени болести, организмът ни да страда от липса на някои витамини и минерали, а в други случаи се налага ограничаване консумацията на определени храни, минерали и витамини ... Някои препарати губят свойствата си, когато се съчетаят с конкретни хранителни продукти, а в други случаи - тяхното действие се усилва.
Ето и някои такива примери:
Приемът на хормонални препарати предизвиква нарушение на обмяната на веществата. За предотвратяване на усложненията се препоръчва консумация на извара или други млечни продукти, риба, сушени кайсии, стафиди, тиква - или това са продукти, богати на пълноценни белтъчини, калий и витамини.
При приемане на пикочогонни средства, трябва да се попълват запасите от калий в организма. В този случай помагат грах, спанак, киселец, картофи, кромид лук, моркови, цвекло, сушени кайсии, ябълки.
Не е препоръчително аспиринът да се приема с портокалов (или друг кисел) сок. Подходящо е млякото.
Мастноразтворимите витамини А, D, E, F и К трябва да се приемат след богата на мазнини храна, иначе не могат да се абсорбират от червата.
Железните препарати, които се приемат за лечение на анемия, губят свойствата си в съчетание с кафе, чай, орехи, тестени изделия, млечни продукти.
Ако се лекувате с антитуморни препарати, консумирайте храна, способстваща кръвотворната функция: черен дроб, риба, моркови, копър, нар.
При прием на препарати, понижаващи протромбина в кръвта, изключете от храната си зелените зеленчуци (салата, зеле, спанак, коприва), които съдържат витамин К - той стимулира кръвотворната функция.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish