Търсене


Бременност и хранене Печат Е-мейл

Промени в режима на хранене в периода на бременност
По време не бременността храненето е основен фактор за здравето на майката и детето. Ако преди това сте спазвали правилен режим на хранене, след като започне бременността трябва да се направят някои малки промени, за да посрещнете специфичните нужди на организма:
- Четири или повече порции плодове и зеленчуци, които ще ви осигурят нужните витамини и минерали.
- Четири или повече порции пълнозърнести и житни храни, които ще ви доставят необходимата енергия.
- Четири или повече порции мляко и млечни продукти за осигуряване на достатъчни количества калций.
- Три или повече порции нетлъсто месо, пиле, риба, яйца, ядки, боб или грах, съдържащи основно протеини.
Правилното хранене по време на бременността ще пази както вашето здраве, така и и здравето на бебето.
Повечето здравни специалисти са на мнение, че по време на бременност дневните хранителни норми не би следвало да се различават съществено от тези при добре балансираната диета (с изключение на количествата желязо, които се увеличават значително).
Препоръчителни дневни приеми за бременни жени
Следващата таблица показва препоръчителните дневни хранит. приеми за различните възрастови групи и при бременност.

Жени (възраст) 15-18 19-24 25-50 51+ Бременност
Калории (Kкал) 2200 2200 2200 1900 + 300
Протеини (г) 44 46 50 50 60
Витамин E (мг) 8 8 8 8 10
Витамин K (мкг) 55 60 65 65 65
Витамин C (мг) 60 60 60 60 70
Тиамин (вит. В 1 ) (мг) 1,1 1,1 1,1 1,0 1,5
Рибофлавин (вит. B 2 ) (мг) 1,3 1,3 1,3 1,2 1,6
Ниацин (мг) 15 15 15 13 17
Витамин B 6 (мг) 1,5 1,6 1,6 1,6 2,2
Фолиева киселина (мкг) 180 180 180 180 400
Витамин B 12 (мкг) 2,0 2,0 2,0 2,0 2,2
Желязо (мг) 15 15 15 10 30
Цинк (мг) 12 12 12 12 15
Селений/ селен (мкг) 50 55 55 55 65

Трябва ли да се приемат мултивитамини
Нуждите от хранителни вещества по време на бременност варират и изцяло зависят от индивидуалните нужди на жената. Приемът на мултивитаминни добавки следва да се обсъди с лекуващия лекар.
Така важното желязо...
По време на бременност потребността от желязо рязко нараства. Затова се нуждаете от желязо в по-големи дози, особено през последните периоди от бременността. Този минерал е от жизнено значение за производството на хемоглобин (червените кръвни телца) и за предотвратяване на често срещаната при бременните желязо дефицитна анемия. За съжаление тя води след себе си неблагоприятни последици както за жената, така и за плода.
Основният източник на желязо е храната. При нормални условия се усвояват само 10% от консумираното количество желязо, т.е. това покрива само дневните физиологични загуби на организма. Повишените нужди при бременните се компенсират чрез допълнително усвояване на желязо от храната (до 20-30%) или чрез използване от "депото" в организма. Много от жените обаче започват своята бременност с недостатъчни резерви на желязо поради причини като обилни и продължителни менструации; чести бременности, аборти; хронични чернодробни или бъбречни заболявания, неправилно хранене. Симптомите са отпадналост, умора, бледа кожа, сухота на кожата, чупливост на ноктите, учестен пулс. Това може да е признак за продължителна анемия, която от своя страна пък би могла да възпрепятства нормално развиващата се бременност.
Задължително трябва да се консултирате с вашия лекуващ лекар за желязото. Той най-точно може да определи индивидуалната ви нужда, както и начина за прием на минерала.
Да не забравяме и фолиевата киселина
Фолиевата киселина е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки. Освен това играе важна роля за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), както и за клетъчното делене.
Тежката фолиева хиповитаминоза (недостиг на фолиева киселина) може да предизвика състояние, наречено мегалобластна анемия и това състояние най-често възниква през последния триместър от бременността. Настъпва увеличаване на черния дроб, сърцето и далака и плодът може да бъде под заплаха.
Навременното лечение на мегалоблостната анемия предотвратява появата на спина бифида (spina bifida) у новороденото. Това е вродена генетична малформация, която се изразява в дефект в гръбначния стълб.
Във връзка с нормалното протичане на бременността и намаляването на риска от развитие на spina bifida у новороденото се препоръчва приемането на фолиева киселина да започне поне 1 месец преди забременяването и да продължи през първите 3 месеца от бременността. В случай, че бременността не е планирана, започнете приемането на фолиева киселина веднага след установяването й. Тъй като е трудно да предвидите началото на бременността, се препоръчва на всяка жена, която има вероятност да забременее да приема по 0,4 милиграма фолиева киселина дневно.
Естествени източници на фолиева киселина са тъмнозелените листни зеленчуци, морковите, маята, черения дроб, жълтъка, пъпеша, кайсиите, тиквата, авокадото, фасулът, пълнозърнестото и ръженото брашно. Жените в детеродна възраст (в т.ч. бременност) трябва да консумират завишени количества от тези храни.
Разбира се, няма универсални препоръки какво количество фолиева киселина да се приема по време на бременността. Повечето доктори препоръчват допълнителни количества главно на пушачки, алкохолички, наркоманки или стриктни вегетарианки. 
< Предишна
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish