Търсене


Арония Печат Е-мейл

ImageКато храна и лекарство аронията се използва много отдавна.
Лечебни свойства. Пресен сок от арония, приеман по 1/2 чаена чаша 2 пъти дневно в продължение на 15-20 дни има отличен лечебен ефект при високо кръвно налягане. Плодовете и сокът имат благоприятно въздействие върху обмяната на веществата, кръвообразуването, стимулират процесите на регенерация на мускулната и костната тъкан, повишават жизнения тонус, имат Imageзащитно действие при бактериални и вирусни заболявания. Високото съдържание на йод стимулира функцията на щитовидната жлеза и се препоръчва при тиреотоксикоза и базедова болест.
Днес тя се включва в арсенала от препарати срещу редица болести на съвремието - диабет, лъчеви увреждания, хипертония. Липсата на захароза в сока и наличието на сорбит прави аронията идеална напитка за страдащите от диабет. ImageА комбинацията на сок от арония и пектин освобождава организма от радиоактивни вещества и йони на тежки метали. Тя е лечебна и за всички, които са натрупали лош холестерол в кръвта си. Има протективен ефект срещу злокачествени заболявания. Прилага се за детоксикация на организма след лъче- и химиотерапия. Срещу високо кръвно налягане се препоръчва пиене на 50 мл сок по три пъти на ден в продължение на 4 седмици. Чрез тази Imageрецепта при лека хипертония налягането на кръвта може да се регулира и стабилизира в границите на нормата - 120 на 80. След 2 месеца почивка курсът на лечение се повтаря. Със сок от плодовете на арония може да се допълни лечението и на редица други заболявания - кожни увреждания, алергични състояния, ревматизъм.
Начин на приготвяне на сок. Аронията е сравнително нов овощен вид за нашата страна, наложил се в последните 10 години. Сокът се получава чрез пресоване Imageили центрофугиране на добре узрели и здрави плодове или чрез паров сокоотделител.
Подходящи комбинации. Сокът от арония има тръпчив вкус поради високото съдържание на дъбилни вещества и затова най-често се смесва в съотношение 1:2 със сокове от ябълки, сливи, малини. Може да се прибавя и към нектари от кайсии и праскови.
Противопоказания. Сок от арония не се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника и при гастрити с повишена киселинност на стомашния сок.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish