Търсене


Банан Печат Е-мейл

ImageБананът е дървоподобно растение, макар и технически трева, от род Musa. Терминът банан се използва и за продълговатите плодове на дървото. Първоначално бананите са култивирани от праисторическите народи на Югоизточна Азия и Западна Океания. Първи сведения за бананите има от будистки текстове от 600 г. пр.н.е. Александър Велики опитва вкуса на банана в долините в Индия през 327 г. пр.н.е. В Китай има бананови плантации още от Imageначалото на 3 век. През 650 г. ислямски завоеватели пренасят банана в Палестина. Арабски търговци разпространяват банана в обширни части от Африка. През 1502 г. португалските колонизатори създават първите бананови плантации в Карибския регион и Централна Америка.
Лечебни качества. Наличието на голямо количество калиеви соли в плода го прави особено полезен при отоци, тъй като спомага за отделянето на течности Imageот организма. Бананите се използват като диетична храна при атеросклероза и хипертония.
Бананите съдържат много флуор и магнезий. Те са най-добрия плод за лекуване на спазмофилията (болест предизвикана от стреса) и са необходими за бебета по време на растежа на млечните зъби.
Начин на приготвяне на сок. За получаване на нектар се вземат 1 кг обелени, добре узрели и омекнали банани, които се пресоват. Полученото пюре се Imageпоставя в емайлиран съд и се прибавя 1/2 кг захар. Долива се с 1/2 литър вряла вода и се разбива добре с миксер до разтваряне на захарта и получаване на еднородна маса. Проблемът при бананите е, че много бързо потъмняват след обелване, а ароматът им е много чувствителен към топлина.
Подходящи комбинации. От бананите най-често се приготвя пюре, което се смесва със сокове от други южни плодове (портокали, ананас, маракуя), при Imageкоето се получават много привлекателни коктейли.
Запазват се идеално, ако се увият във вестник и се поставят на хладно място, но в никакъв случай в хладилника. За да не потъмнеят се поръсват предварително с лимонов сок.
Противопоказания. Зрелите банани следва да се избягват при диабет и затлъстяване, поради високото съдържание на захари, а при рязко повишена киселинност на стомашния сок употребата им се ограничава.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish