Търсене


Орех Печат Е-мейл

ImageOрехът ( Juglans regia ) е преди всичко ценно плодно дърво. Ядките на неговите плодове съдържат голямо количество масло. Достатъчно е човек да изяде само 100 г ядки, за да си осигури необходимата денонощна дажба мазнини. В ядките има още белтъчини и въглехидрати, които повишават хранителната им стойност. Те съдържат също витамини и минерални соли. Така че орехите са отлична храна за човека.Image От тях се приготвя спиртна настойка, която се при възпалителни процеси в устната кухина.Но най-вкусни са във вид на орехов ликьор или сладко.
Орехът е една от незаменимите ядки в сладкарството. Той е и задължителна добавка в таратора, кьопоолу, разбития хайвер или в пълнежа на никулденския шаран и др.
ImageОрехът е най-голямото от всички наши плодни дървчета, стига до 20-25, че дори и до 35 м височина. Стъблото му е мощно, дебело повече от 1 м, и носи огромна разперена корона. Листата му са лековити.
С ореховите листа се лекуват различни тежки кожни заболявания. Лековити са и корените му. Много полезна е и дървесината на ореха. От нея се приготвят най-хубавите и трайни мебели.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish