Търсене


Магданоз Печат Е-мейл

ImageМагданозът (Petroselinum crispum и Petroselinum neapolitanum или Petroselinum latifolium) е светло зелено, двугодишно тревисто растение и подправка, широко разпространена в кухните на Близкия Изток, Европа и Америка. Дължи употребата си като освежител на дъха и до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил.
Като подправка се използват два вида магданоз — къдраволист и италиански, Imageизвестен още като обикновен или гладколист.В българската кухня се използва предимно обикновеният магданоз, а къдраволистият магданоз почти не е познат. Къдраволистият магданоз често се използва за декорация на ястия. Смята се, че обикновеният магданоз има по-силен аромат.
В нашата кухня магданозът се прилага почти във всички блюда, и то обикновено в прясно състояние. Изсушеният има по-слаби вкусови качества.Листата му се използват за ароматизиране и гарниране на много месни и безмесни ястия, а корените му - за придаване Imageна аромат на супи и като съставка към запръжките.
Магданозът се слага в ястията, когато те са почти готови, но са още на огъня.
Магданозът понякога служи и като хранителен продукт. От него се приготвят паниран магданоз, магданозени кюфтета и др. Може да се комбинира с почти всички подправки. Корените са особено полезни като основен зеленчук за супи.Плодовете се използуват за получаване на етерично масло, с което се ароматизират вина, сиренета и други млечни продукти.
ImageБългарската народна медицина употребява магданоза за повишаване на апетита, за усилване на диурезата, за подтискане образуването на газове в червата. Той се употребява (надземната и подземната част) при камъни и пясък в бъбреците, при бъбречна колики и менструални смущения. За всички гореизброени състояния се препоръчва приемането на магданоз в прясно състояние като салата .
Магданозът, без значение къдрав или обикновен, помага със своите биофлавони и при зъбобол.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish