Търсене


Сладник Печат Е-мейл

ImageЖенско биле (Glycyrrhiza glabra), наричано още сладък корен или сладник, е вид растение от семейство Бобови (Fabaceae), разпространено в Южна Европа и Близкия Изток. То е тревисто многогодишно растение, достигащо височина 1 m. Женското биле се отглежда главно в Южна Европа, заради неговите корени. От тях се извлича екстракт, съдържащ голямо количество глициризин, подсладител, повече от 50 пъти по-сладък от Imageзахарозата, който има и лечебни свойства. Използва се за подобряване на вкуса на различни медикаменти, както и в безалкохолни напитки и бонбони (напр. лакриц).
Сладникът е древно лечебно средство и подсладител, за него се споменава в съчиненията на Теофраст (IV—III в. пр. н. е.), който го нарича скитски корен. Авицена (XI в.) лекувал със сладника почти същите заболявания, за които се срещат сведения и в българските лекарственици от XVII—XIX в. Image
Като лечебно средство и подправка се използват едрите корени на растението. Корените оказват и адренокортикоиден ефект. Пред вид на това сладникът не бива да се използва в по-големи дози (обикновената доза е 1 ч л счукани корени) и повече от 20 дни.
В медицината се използва като отхрачващо, слабително, противоязвено средство.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish