Търсене


Целина Печат Е-мейл

ImageЦелината (Apium graveolens), позната още под името керевиз е двугодишно тревисто растение, използвано като зеленчук и подправка. Има набраздено стъбло с клиновидни листа. Коренът е месест, образува глава. За храна се използват листата, стъблата и коренът. Има различни култивирани разновидности — например с дебели и сочни стъбла или с добре развит корен.
Нарязаното стъбло на целината е популярно да се топи в дресинг от Imageсиньо сирене (blue cheese) в САЩ, което се яде с пилешки крилца или друго предястие или основно ядене.
Миризливата целина е почитана още от древните египтяни, елини и римляни. в кулинарията се използват корените, листата и семената й. Срещат се много подвидове и сортове. коренът е богат на минерални вещества и белтъчини, листата изобилстват на витамини - А, С, в, РР. Кореноплодите на целината се Imageизползват за приготвяне на самостоятелни ястия и предястия и като подправка на супи, ястия, консерви от риба,месо и зеленчуци, сокове.Листата се изплзват като подправка на супи,салати,ястия и туршии. Зелените изсушени листа подобряват вкуса на маринатите и месните ястия. Семената, стрити със сол, се използват, ако е нужно с малко подправка да се постигне интензивен вкус. Те се смесват с горчица и черен пипер. Целината е добра подправка за Imageбезсолни диетични ястия, защото подпомага отделянето на хлориди от организма. комбинира се с риган, мащерка, лук, чесън. За да не почернява коренът й, след като се нареже, се поръсва с лимонов сок или оцет.
Като лечебно средство целината се използва при заболяване на стомаха и бъбреците и за регулиране на обмяната на веществата.


 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish