Търсене


Хвойна Печат Е-мейл

ImageПланинската хвойна ( Juniperus communis )е храст или дръвче, което е високо до 12 м и е от сем.Кипарисови. Среща се в планините на северното полукълбо (с изключение на Пиринеите и Апенините) до 1500 м надморска височина. Използват се месестите шишарки на хвойната.
Тази подправка идва от едно дребно ниско иглолистно растение, братовчед на Imageкипариса, което е много популярно в Северна Европа .Неговите бодливи клони с листа, които не падат, са покрити с множество месести плодчета. Те се берат в края на лятото, когато пълни като грах и са сини на цвят
Във Франция, в регионите, където няма лозя, се отглеждат хвойнови дръвчета, от чиито плодове приготвят хвойнова ракия. Някога това е било работническо питие, което се консумирало с кафе. Днес това е марков алкохол, което се пие Imageсилно охладен. Цялото растение е много ароматно, затова клоните на хвойната служат за опушване на сьомга и шунка. Намачкани, плодчетата излъчват мек и леко смолист аромат, а вкусът наподобява този на пипера. Когато са цели, плодчетата служат за украса.
Хвойната се използва като подправка за мазни, тежки ястия основно в Средна Европа.Плодовете на хвойната могат се добавят в ястие с кисело зеле с дивеч, Imageтъй като те благоприятстват храносмилането и имат диуретични свойства. В северните европейски страни, където тази подправка се използва най-много, хвойната влиза като съставка в рецепти за пастети, ястия със задушено месо, винени сосове, маринати.От шишарките се приготвят ароматизирани ракии и вина.
ImageКомбинира се добре със мащерка и розмарин,черен пипер, дафинов лист, целина, лук, магданоз, хрян, горчица.
У нас се употребява рядко. Суровите и изсушени шишарки се поставят в началото на варенето на ястия от говеждо, овнешко и свинско месо, в ястия от зеле, в маринати и др. Преди поднасяне на блюдото шишарките се отстраняват.
Плодчетата на хвойната са полезни при ревматизъм, цистит, освен това подобряват храносмилането.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish