Търсене


Пелин горчив Печат Е-мейл

ImageПелин (Artemisia) е голям и разнообразен род двусемеделни растения с около 180 вида, принадлежащ към семейството на маргаритката, Сложноцветни (Asteraceae). Включва издържливи треви и полухрасти, известни с етеричните си масла. Те растат в областите с умерен климат в Северното полукълбо, обикновено в сухи и полусухи хабитати.
Родът съдържа много добре известни видове като див пелин, Imageтарос (естрагон) и божо дръвче (катриника). Ароматните листа на много видове са лечебни, някои се изпозлват за подправка, а други са важни пасищни култури. Всички типове пелин имат изключително горчив вкус.
Употребява се главно при ястия от свинско месо, овнешко месо, печена гъска и патица, риби (специално змиорка) и др. Поставят се 1—2 пресни листчета или щипка изсушен пелин. С пелин се подправят вина и ликьори.
ImageОбикновено пелинът не се смесва с други подправки освен с лук, черен пипер и чесън.
За пелина като средство, подкрепящо храносмилането, пишат древните лекари Диоскурид и Гален. Древните германи и келтите почитали пелина като "майка на всички билки". В периода на лятното равноденствие те се кичили с венци от пелин, за да се защитят от демони и вещици.


 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish