Търсене


Как да запазим ароматните треви за зимата Печат Е-мейл

Ароматните треви, които не можем да употребим в сезона, в който растат, консервираме по най-различни начини и съхраняваме за зимата.
Чрез сушене. Растенията се берат само в сухо време и доколкото е възможно, само до обяд. След бързо изплакване ги завързваме на малки букетчета и ги закачваме на проветриво място или след отстраняване на стеблата подреждаме листенцата върху ламарина или вестник. Трябва да се обръщат често! Не трябва да се сушат на слънце! След като листенцата и крехките стебълца изсъхнат, пристъпваме към тяхното стриване. Съхраняват се в херметически затворени съдове.
Чрез посоляване. След измиване нарязваме ароматните треви на ситно, посоляваме и поставяме на пластове в керамични или стъклени бурканчета (на 1 част сол 4 - 5 части ароматни треви). Посоляването е подходящо и за смеси от ароматни треви.
Чрез налагане в оцет. Измиваме ароматните треви и ги размачкваме с миксер. Натъпкваме в малки стъклени бурканчета и заливаме с толкова оцет. че да ги покрие и освен това да остане един пръст оцет над растенията.
Чрез налагане в олио. Приготвяме както с оцет, но за целта използуваме рафинирано олио.
Чрез замразяване. Измиваме листата, нарязваме на ситно, поставяме в съд за замразяване, заливаме с вода и замразяваме. Изчакваме да замръзне по-голямата част от листата, опаковаме във фолио и съхраняваме в замразителя на хладилника.
Приготвяне на оцет с ароматни треви
Оцет с естрагон. 150 - 200 листенца от естрагон, нарязани на ситно, заливаме с около 1 литър винен оцет. Можем да използуваме сместа след 3 - 14 дни.
Оцет с чесън. 50 г счукани скилидки чесън, няколко карамфилчета, 5 г джинджифил и 1/2 дафинов лист заливаме с 1/2 литър винен оцет. Затваряме съда добре и го оставяме 2 седмици да престои. За подправяне са достатъчни само няколко капки.
Добавки по желание: дафинов лист, малки лукчета, карамфилче, девесил, чубрица, парченца лимон.
Оцет с ароматни треви. Естрагон, копър, маточина, босилек, девесил, дафинов лист, карамфил, зърна от хвойна и семена от горчица
Как да запазим ароматните треви пресни
Поставяме ги във вода, която подменяме ежедневно (3 - 5 дни). Поставяме ги в хладилник в отделението за зеленчуци или ги съхраняваме във фолио. Ако не разполагаме с хладилник, използуваме керамичен съд и го затваряме с фолио (до 4 дни).

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish