Търсене


Пилешко месо Печат Е-мейл

ImageМесото на птиците в сравнение с месото на млекопитаещите животни има много по-малко съединителна тъкан. То е по-крехко. Мазнината се намира предимно под кожата и около вътрешните органи. Пилешкото месо съдържа 15-18% белтъчини, а мазнините са едва 4%, при това с най-добър баланс от наситени и ненаситени мастни киселини. Това го прави особено подходящо за диетично хранене при затлъстяване, сърдечни заболявания, атеросклероза и др. Богато е на мастноразтворимите витамини А, D и Е, както и на витамини от групата В, а също и на ценни минерални вещества като желязо и фосфор. Мазнините от птици са богати на наситени мастни киселини, което ги Imageправи биологично активни. Те имат ниска температура на топене и много добра усвояемост. Тъй като е много бедно на съединителна тъкан (сухожилия), което го прави лесно смилаемо, птичето месо е предпочитана диетична храна при заболявания на храносмилателните органи.
Подходящо е и за деца - не претоварва неукрепналата им храносмилателна система. Консумацията на птиче месо вечер е гаранция за спокоен сън. Бульоните и супите от птиче месо и дреболии засилват стомашната секреция и подобряват храносмилането. Изброените качества правят месото от птици предпочитана и полезна храна за деца и възрастни, както и за болни, които се възстановяват след операция или изтощителни заболявания.
ImageПрепоръчително е пилето за печене да се намаже отвътре и отвън със смес от 2-3 супени лъжици разтопено краве масло, 2 лъжици лимонов сок и 2 скилидки стрит чесън. Месото за шницели трябва да е от плешката или от филето. Нарязва се на тънки филийки, напречно на мускула. Всеки шницел се начуква, натрива се от двете страни с черен пипер и горчица и се потапя в разтопено краве масло. Слагат се в хладилника в затворен съд. След 2-3 часа шницелите са готови за пържене.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish