Търсене


Камембер Печат Е-мейл

ImageКамембер е френско меко зряло сирене от района на Камембер, депаратмент Орн, Нормандия, Североизточна Франция.
Прави се от краве мляко, подквасено с бактерии от рода на Пеницилина (Penicillium candida и Penicillium camemberti).
Името Camembert de Normandie е защитено (запазена марка) в ЕС от 1992 г. в списъка на продуктите с деклариран географски произход - град Camembert в département Orne, Normandy, макар по целия свят да се прави такова сирене.
Зрее най-малко три седмици и завито в хартия на питки по 250 грама се опакова в дървени кръгли плоски кутии.В началото на зреенето си сиренето е зърнисто и Imageмеко и става по-кремообразно след 2 -3 седмици.
Когато е съвсем прясно е трошливо, но с узряването омеква и добива силен свойствен аромат.
Меката бяла кора на Камамбер е покрита с лека плесен, през която прозират червеникаво–кафяви или жълтеникави петна. Под нея се крие богата маслена консистенция с бледо-жълт цвят. Има пълно тяло, мек плодов аромат, с нюанс на гъби. Вкусът е комплексен, напомнящ каймак, деликатно солен.
Може да се използва в много ястия, но обикновено се яде с хляб, месо или вино, за да се усети характерния му аромат, който не издържа на топлинна обработка.
За първи път е направено от Marie Harel през 1791 г. дървената кутийка е идея Imageна инж. M. Ridel от 1890г., което е позволило сиренето да преплава океана и да стигне в Америка, където и до днес е много популярно.
Постепенно са подбрани бактерии, които оставят цвета му бял – това от 1970 г. е стандарт за Камембера.
Сиренето е част от френската култура, литература и история. Смята се, че то е вдъхновило Салвадор Дали за картината му Persistence of Memory с "топящите се" часовници.
Комбинира се добре с плодови червени вина, леки бели вина и шампанско. 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish