Търсене


Зехтин Печат Е-мейл

ImageВ 100 г продукт се съдържат 99,6 % мазнини и 884 калории. Зехтинът е едно от най-висококачествените растителни масла в човешкото хранене. Обикновено се използва в нерафиниран вид, което означава, че в процеса на производството му не се включва избелване и дезодориране. Добива се чрез пресоване на плода на маслината. Използва се, освен като храна, и в козметиката и медицината, а нискокачественото маслиново масло - за сапун.
Зехтинът има свойството да намалява натрупване на мазнини в черния дроб и да го предпазва от мастно израждане. Зехтинът притежава също така приятни вкусови и ароматни качества. Използва се като добавка към салати и в сладкарската промишленост.
Зехтинът притежава лечебни свойства. Благодарение на олеиновата киселина той защитава сърцето и артериите, подпомага профилактиката на атеросклерозата, снижава риска от ракови заболявания, успокоява лигавицата на стомаха и има лек слабителен ефект. Освен това той снижава нивото на „лошия" холестерин и повишава нивото на „добрия", а така също доставя на организма вещества против окислителните процеси, за поддържане на оптималното състояние на клетъчните мембрани.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish