Търсене


Дафинов лист Печат Е-мейл

ImageДафиновото (лаврово) дръвче (Laurus nobilis )произхожда от Средиземноморието и Мала Азия. Елините го тачели като свещено и кичели с него победителите. То превръща ястията в същински шампиони на кулинарията. Дафиновите листа "обичат" пикантните блюда.
Kомбинират се с лук, чесън, оцет, хвойна. вино, бахар, черен пипер, корени за супа в ястия от дивеч, говеждо и овнешко месо. Подправката е и консервант и се добавя към маринати, сосове, туршии, консерви. Използват се изсушени листа - половин или цял лист на 4 порции. Поставят се в началото на готвенето и се изваждат преди сервиране.Дафиновият лист дразни лигавицата на стомаха, затова се избягва при стомашни, бъбречни. жлъчни, чернодробни заболявания. ImageВ нашата традиционна медицина дафиновите листа се използват като средство, възбуждащо апетита, при газове в стомаха и червата, бронхити, астма. Етеричното масло се употребява за ароматизиране на лекарства и като диуретично средство. Понякога се използва и външно като противовъзпалително средство под формата на мехлеми.
Видове:
Дафиновите листа са ароматичните листа на няколко вида от семейство Лаврови (Lauraceae). Дафиновите листа се използват в готарството заради характерния си вкус и миризма и могат да се използват пресни или сушени.
Средиземноморски дафинов лист
Листата на лавъра (Laurus nobilis) са подправка, често използвана за подправяне на супи, яхнии, задушени ястия, пастети и туршии в Imageсредиземноморската кухня.
Калифорнийски дафинов лист
Листът на калифорнийското лаврово дърво (Umbellularia californica), познато още като орегонска мирта, е подобен на средиземноморския, но има по-наситен вкус.
Индийски дафинов лист (наричан също теджпат(а)
Листът на дървото Cinnamomum tejpata, подобен по миризма и вкус на канела, но по-слаб. Той прилича на другите видове дафинови листа, но се различава по употребата си в готварството, защото миризмата и вкуса му са по-близки до тези на китайската канела (касия). Нарича се дафинов лист некоректно, тъй като е от едно същото семейство с лавъра, но е от друг род.
Индонезийски дафинов лист (даун салам, мантинг)Image
Листата на растението Syzygium polyanthum от семейство Миртови (Myrtaceae) не са добре познати на Запад и се използват почти изключително в Индонезия и Малайзия. Използват се сушени или пресни при пригoтвяне на месо и по-рядко, на зеленчуци. В сравнение с другите видове дафинов лист, имат доста различна миризма и са сравнително слаби. За да освободят миризмата си, трябва да се подложат на термична обработка.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish