Търсене


Девесил Печат Е-мейл

ImageДевесилът (Levisticum officinale Koch) е многогодишно растение от сем.Сложноцветни.Достига 1-2 метра височина. Родината на девесила е централна Азия и Европа. Мирисът му е тамянов, а вкуса е отначало горчив,а след кратко време става ароматно - горчив.Коренът съдържа 1-2 % етерично масло. Коренището и плодовете са добри антисептици и затова се слагат в месни консерви.Познат е още като селим, русалин, левущян или лющян, а Imageнаименованието девесил, според народните вярвания, означавало "девет сили". Толкова получавал онзи, който го ръсел обилно в яденето.
Произхожда от сем. Целинови и се използват както листата му, така и корените, и плодовете му. Пресните корени на девесила са чудесна подправка за салати, пилешки супи, фасул, месни ястия. Коренището на девесила се комбинира добре с магданоз, копър, зеленчуци за супи, черен и червен пипер, майорана и чесън. Image
Плодовете му пък се комбинират добре с дафинов лист, черен пипер, бахар и се използват за мариноване на зеленчуци. Съхранявани добре, сушените листа от девесил запазват продължително време вкусово-ароматните си качества. Дозата им е както при босилека. Те се слагат в началото на приготвянето заедно с основните продукти, като в някои случаи са и основен продукт.
Листата на девесила, пресни или изсушени,Image са незаменима подправка за рибена чорба. Слагат се още в началото на готвенето.
Като храна и лекарство девесилът е бил известен още на римляните. Има сведения, че през Средновековието в Англия от него са приготвяли тонизиращи напитки. У нас девесилът също е бил широко използван. Девесилът предизвиква отделяне на секреции от храносмилателните органи и белите дробове, тонизира организма, стимулира отделителната система, действа благоприятно на Imageсърдечносъдовата и нервната система и има спазмолитичен ефект върху гладката мускулатура. Корените и плодовете притежават изразени антисептични свойства.За лечебни цели се използват предимно корените на девесила. Прилагат се при липса на апетит, кашлица, стомашни и жлъчни колики, за регулиране на менструалния цикъл. Девесилът подпомага сърдечната дейност и е силно диуретично средство. Употребява се при обилно потене и при някои кожни заболявания.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish