Търсене


Резене Печат Е-мейл

Image Обикновеното Резене (Foeniculum vulgare), наричано още морач, див копър, феникол или сминд , е растение от рода Foeniculum и расте в южна Европа (особено по Средиземноморието) и югозападна Азия. То е от семейството на магданоза и моркова Сенникоцветни.
Резенето е силно ароматично многогодишно тревисто растение, право, синьозеленикаво на цвят, достигащо 2 м на височина. Листата достигат на дължина до 40 см. Те са ситно нарязани, като крайните им сегменти са нишковидни, широки около 0,5 мм.Image
Цветовете се образуват на върха в сложни сенници, широки 5-15 см, като всяка секция на сенника съдържа 20-50 миниатюрни жълти цвята на къси стъбълца. Плодът е продълговато сухо семе, дълго 4-9 мм и наполовина или по-малко широко с жлеб. Цъфти от юли до септември. Използва в италианската и испанската кухни за подправяне на риби и супи. От резене се добива и етерично масло. Познавали са го още дребните египтяни, китайци, индуси, римляни и араби. Те смятали, че то усилва зрението. В Средна Европа го употребяват и като подправка, и като зеленчук (подобно на целината в нашата кухня, която Imageвпрочем е близък роднина на резенето). Италианските и испанските кулинари го ценят високо и използват и надземните му части, и коренището (гулията). Резенето има приятен аромат, подобен на анасоновия и е сладникаво на вкус, напомня копъра. От него се приготвят салати, сосове, майонези, плънки за риба и месо. Резене се слага в таратор, в салата от червено цвекло, в някои печива, в бульона при варене на риба, раци или картофи.Много добре върви на сандвичи от черен хляб. Подправката се слага накрая. комбинира се с копър, чесън, лук, магданоз. ImageЛистата, стъблата и семената се прибавят като подправка на консерви и туршии от краставици, зеле, домати и други зеленчуци.От семената се получава етерично масло,което се използва в сладкарската, ликьорената и парфюмерийната промишленост.
Действие: Газогонно, апетитовъзбуждащо, слабително, откашлично, диуретично.
Приложения: плодчетата: при деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, задръжка на газове , стимулира апетита, премахва коликите, действа газогонно и слабително, отхрачващо средство при бронхити и коклюш , за увеличаване на Imageмлечната секреция у кърмачки , за регулиране на нередовна менструация
дрогата: общостимулиращо действие, увеличава работоспособността
корени: при бъбречни болести и отоци, пикочогонно средство
Италианското Резене (Foeniculum dulce) се отличава от обикновеното по дръжките,които в основата си са силно надебелени.Те се използват за приготвяне на предястия,варени в подсолена вода и подправени с растително масло и киселина, както и сурови за подправка на супи и салати.Има сладък и специфичен аромат на анасон.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish