Търсене


Портокал Печат Е-мейл

ImageПортокалът ( Citrus sinensis ) е родом от предпланинските тропически области на Хималаите, където все още се срещат диворастящи видове. Култивирането и разпространението на това вечнозелено дърво започва преди около 6000 години. От Китай портокалите са били пренесени в Индокитай, Индия, Иран и Мала Азия. Арабите от своя страна ги пренасят от Индия в Сирия, Египет и Палестина. Оттам по-късно кръстоносците го донасят в Европа. Около ImageXII в. маврите го засаждат на Пиренейския полуостров и там той намира своята втора родина. Португалците и испанците го пренасят и го засаждат в своите колонии – през 1493 г. Колумб занесъл семена от портокал на Канарските острови, а през следващите два века конкистадорите го разпространили на различни места в Централна и Южна Америка.
Начин на приготвяне на сок. Най-добре сокът от портокали се извлича със специални сокоизстисквачки за цитрусови плодове. Портокалите се измиват, разрязват се на две половини напречно на дяловете и се изваждат семената им Image(ако има такива). Разрязаната половина на портокала се притиска в конуса на сокоизтисквачката, който се върти и така се изцежда всичкия сок. Може да се получи и чрез обикновена сокоизсисквачка, като плодовете се обелят, разделят се на парченца и се центрофугират. Наличието на плодови частици в портокаловия сок придава “пълнота” на вкуса му. Те засилват и освежаващото му въздействие.
Подходящи комбинации. Цветът на портокаловия сок се подобрява, ако му се Imageприбави до 10 % сок от мандарини. Добре се комбинира с всички други южни плодове, със сметана, прясно и кисело мляко.
Лечебни качества. Портокаловият сок повишава жизнения тонус, възбужда апетита и подобрява храносмилането. Чрез високото съдържание на пектинови Imageвещества спомага за освобождаване на организма от вредните отпадъчни вещества и потиска гнилостните процеси. Поради това се смята, че забавя процесите на стареене. Комплексът от витамини е особено полезно за децата и ефективно средство за профилактика и лечение на хиповитаминози и авитаминози, високо кръвно налягане, чернодробни и бъбречни заболявания, ревматизъм и затлъстяване.
Противопоказания. Хроничен запек, гастрити и язвена болест.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish