Търсене


Цариградско (бодливо) грозде Печат Е-мейл

ImageЦариградското (бодливо) грозде (Ribes Ura-Crispa сем.Saxjffragacеae) е един от най-новите ягодоплодни видове.Представлява храст с височина 1,5 - 2 метра, със светлозелени влакнести клонки, във възлите с бодли, дълги до 15 милиметра.Съществуват сортове с червен, червено - виолетов, зелен, жълт и белезникав цвят на плодовете, като последните се използват за преработка.След плодовете на лозата, тези на цариградското Imageгрозде съдържат най-много захари - 6,22 - 12,0%. От киселините преобладаваща е лимонената. Плодовете съдържат пектинови вещества, поради което са пригодни за приготвяне на мармалади и желета, Богати са на вит. С -30-60 мг%, витамини от групата на В, Р, провитамин А и др.Служат също за приготвяне на висококачествени вина, сладка, сокове и др. Цариградското грозде е диетичен продукт, който се препоръчва за деца и възрастни хора с Imageнарушена обмяна на веществата, малокръвие, кожни заболявания.
Начин на приготвяне на сок. За сок са най-подходящи тъмнооцветените сортове плодове, обрани преди да са започнали да омекват. Презрелите плодове съдържат много пектин, който затруднява отделянето и обработката на сока. Сокът се добива по същия начин, както от френско грозде.
Подходящи комбинации. Добре се Imageкомбинира със сокове от черно и червено френско грозде.
Лечебни качества. Сокът от цариградско грозде е ценен диетичен продукт за деца и възрастни при нарушена обмяна на веществата. Отлично освежава, тонизира и поради високото си витаминно съдържание се препоръчва при простудни заболявания. При системна употреба помага при затлъстяване.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish