Търсене


Ягода Печат Е-мейл

ImageЯгодата е род растения от семейство Розоцветни (Rosaceae), както и плодът на тези растения, който е с високо съдържание на въглехидрати и витамин C. Съществуват няколко вида от род Ягода, като един от най-разпространените е горската ягода.
Начин на приготвяне на сок. Подбират се добре узрели, здрави плодове, независимо от едрината им. Почистват се от дръжките, измиват се и се отцеждат. Сокът се извлича чрез пресоване или центрофугиране. От 100 г ягоди се получават около 65 мл сок с приятен аромат. Подходящи са сортовете, чиито плодове са сочни, богати с киселини и силно ароматни (Зенга зенгана, Роксана, ImageПокахонтас, Редглоу), както и горските ягоди.
Ягодите трябва да са узрели, но не и презрели. Омекналите и започнали да ферментират или плесенясали плодове влошават вкуса и цвета на сока.
Подходящи комбинации. Сокът от ягоди се отличава с недостатъчна киселинност и слаба оцветеност (с изключение на сортовете с интензивен тъмночервен цвят). Затова те обикновено се включват в многоплодови комбинации, на които придават приятен аромат.
Лечебни качества. Ягодовият сок действа кръвопречистващо и кръвотворно, а калциевите и фосфорни соли спомагат за укрепване на организма. Наличието на калиеви соли подобрява дейността на сърдечната мускулатура и на Imageдихателните органи, подпомага отделянето на излишните течности и соли на натрия и косвено го предпазва от хипертония и атеросклероза. Голямото количество пектинови вещества действа благоприятно на чревната микрофлора и оказва леко слабително действие. Поради това ягодите са особено полезни при лениви черва и стомашно-чревни заболявания. Поради високото съдържание на витамин С коктейлите с ягодов сок са особено полезни при пролетна умора, при възстановяване след тежки заболявания, при скорбут и ревматизъм. Освен това се стимулират функциите на жлезите с вътрешна секреция и влияят тонизиращо върху нервната система.
Противопоказания. Алергична непоносимост.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish