Търсене


Домати Печат Е-мейл

ImageДоматът (Solanum lycopersicum) е растение от семейство Картофови (Solanaceae). Родина на домата са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Той е многогодишно растение с кратък живот, отглеждано като едногодишно растение, обикновено достигащо 1 - 3 м височина със слабо дървесно стъбло, което обикновено лази по други растения.
Този класически сочен зеленчук е идеален за сандвичи, салати, гарнитури, както и за приготвяне на разнообразни ястия.
Познати са много сортове, най-известни от които са: коктейлни домати (сладки, с наситен червен цвят), грейп (с продълговата форма, твърда, месеста Imageконсистенция и изключителен сладък вкус), плъм (малки домати с форма на круша, изключително месести; идеални за варене, за сосове и салати), прудънс пърпъл (тъмно-розови едри домати с отличен вкус) и т.н.
Доматите са едни от много ценните зеленчуци както в прясно, така и в преработено състояние. Те съдържат белтъчини, киселини, глюкоза и фруктоза и по-малко захароза. А също скорбяла, целулоза и пектин. От органичните киселини доматите съдържат главно лимонена и ябълчена и незначителни количества оксалова киселина. Те са богати с калий и фосфор, а в по-малки количества съдържат магнезий, сяра, хлор, калций, натрий, желязо. Разнообразният им витаминен състав повишава горивните и обменните Imageпроцеси, спомага за оползотворяването на хранителните вещества в организма и за разграждането и отделянето на редица водоразтворими и силно отровни продукти при обмяната на белтъчините, влияе също така благоприятно на отделянето на урината. Благодарение на това, че доматите се приемат в по-голямо количество в сурово състояние, те са особено ценни като източници на витамини и особено на витамин С, който е най-слабо устойчив при преработването и загряването на продуктите и към който човешкият организъм има повишена чувствителност. В това отношение те са добър заместител на лимоните.
Начин на приготвяне на сок от домат.Image Предназначените за сок домати трябва да бъдат здрави, добре узрели, сочни. Всички зелени части трябва да се отстраняват, тъй като съдържат гликозида соланин. Подходящи сортове са Триумф, Добруджа, Руджерс и др. Доматите се измиват добре, обелват се и се настъргват на пластмасово ренде. Получената доматена каша се претрива през гъсто сито. Сок може да се получи и чрез сокоизстисквачка.
Подходящи комбинации. Доматеният сок е в основата на много зеленчукови коктейли. За подобряване на вкуса му може да се прибавят копър, чесън, лимонов сок, сокове от маруля, цвекло, зеле, моркови, спанак, целина.
Лечебни качества. Доматеният сок е не само приятно освежаващо, но и Imageлечебно питие. В чаша сок се съдържат повече от половината необходима дневна доза от витамин С и каротин. поради това той може ефикасно да замести сока от цитрусовите плодове. Действа диуретично поради високото съдържание на калий, понижава високо кръвно налягане, стимулира отделянето на стомашен сок (поради което се използва при безалкохолните аперитиви) и подобрява храносмилането. Доматеният сок е добра храна при заболявания с нарушение на обмяната на веществата, като артрит, затлъстяване, захарна болест и др.
Диетолозите смятат, че доматите са особено полезни при болести на сърдечно-съдовата система. Ниската им калоричност ги прави много подходящи за затлъстели хора.
ImageПри бъбречните заболявания те оказват подчертано пикочогонно действие благодарение на съдържанието на минерални соли, най-вече калиеви, на витамин С, захари и органични киселини. При остър и хроничен хепатит, както и при жлъчно-каменна болест доматите и дометеният сок увеличават отделянето на жлъчен сок, с което подобряват смилането и усвояването на основните хранителни вещества, съдържащи се в приеманата храна и главно на мазнините.
Противопоказания. Гастрити и язвена болест, ниско кръвно налягане, алергии.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish