Търсене


Плодови и зеленчукови сокове Печат Е-мейл

Image• Съотношението на захарността и киселинността на плодовите и зеленчуковите сокове трябва да е така подбрано, че да не причинява храносмилателни смущения. Добри са онези сокове, чието средно киселинно съдържание не надвишава 7 до 8 г на литър. Такъв състав има гроздовият сок и соковете, получени от семковите плодове. Почти всички други естествени плодови сокове съдържат по-висок процент плодови киселини и е уместно допълнително да се подслаждат.
• Не е препоръчително плодовите и зеленчуковите сокове да се пият ледено студени, тъй като увреждат стомашната лигавица, влошават храносмилането, а освен това губят и голяма част от аромата си.
• Работещите с вредни вещества (бензол, пластмаси, ацетон, багрила и др.) могат успешно да се предпазват от вредното им въздействие чрез всекидневна употреба на коктейли на основата на доматен сок.
• Недоимъкът на витамин С, който се среща твърде често у пушачите, може да се преодолее с ежедневната употреба на коктейли от пресни плодови и зеленчукови сокове.
• След преболедуване от тежко заболяване (особено инфекциозно) храносмилателните органи обикновено не са в състояние да се справят със сурова растителна храна. В този важен период на възстановяване коктейлите от пресни плодови и зеленчукови сокове осигуряват балансирани количества витамини и минерални соли, необходими за по-бързото и пълноценно възвръщане на жизнеността.
• Коктейлите от плодови и зеленчукови сокове са особено необходими на хората, които упражняват интензивен умствен труд. Те най-добре възстановяват изразходваната интелектуална енергия.
• За млечните коктейли е добре да се ползва ситна кристална, а не пудра захар. Подходящи са също захарният сироп и пчелният мед.

 
< Предишна   Следваща >
GTranslate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish